На военно летище край руския град Калуга на бомбардировач Ту-22М3, който е бил на земята, необичайно се е задействал катапулта, при което екипажът от трима души е загинал. Това съобщиха от руското военно министерство, цитирани от "Новости".

Отбелязва се, че извънредната ситуация е възникнала по време на планирана подготовка за полет.

"Поради недостатъчната височина за отваряне на парашутите, трима членове на екипажа са получили при приземяване наранявания, несъвместими с живота", добавиха от ведомството.

Един от членовете на екипажа е ранен, но е оцелял.

Към мястото на трагедията е изпратена комисия на въздушно-космическите сили (както руснаците наричат военновъздушните си сили).

Ту-22М3 е модернизирана версия на съветския Ту-22М2, стратегически многорежимен свръхзвуков ракетоносец-бомбардировач, предназначен за поразяване на цели на вражеска територия. Машината може да достигне максимална скорост до 2 300 км/ч. Русия има около 60 такива самолета в експлоатация.

Предишната катастрофа в Русия, при която екипажът на същия модел самолет загина, се случи на 22 януари 2019 г. Тогава при захода за кацане на летището в Оленегорск (Мурманска област) бомбардировач Ту-22М3 се разби. В резултат на това трима членове на екипажа загинаха, а един оцеля.