Циклонът Бипарджой достигна Западна Индия в петък, преди да насочи бурните си ветрове и дъждове към район на Пакистан, който пострада тежко от опустошителни наводнения миналата година, предава Асошиейтед Прес.

Мъж и синът му загинаха, опитвайки се да спасят добитъка си в индийския щат Гуджарат, където бурята достигна брега късно в четвъртък. Бурята достигна сушата една нощ по-рано, със скорост на вятъра от 85 км/ч и пориви до 105 км/ч през крайбрежните райони на Западен Гуджарат. Пакистанските власти са в повишена готовност, след като евакуираха 82 000 души.

Пълният размер на щетите в Западна Индия все още не е ясен. В допълнение към двамата загинали, трима души са били ранени в същия щат, казаха служители. Около 100 000 души, които са били евакуирани в Западна Индия, са временно преместени в специални лагери, съобщиха властите.

Бурята нанесе много и различни щети при навлизането си на сушата, включително изкореняване на дървета и електрически стълбове. Длъжностни лица в крайбрежния град Мандви казаха, че силните ветрове са изхвърлили някои контейнери от пристанище Мундра, едно от най-големите пристанища на Индия.

Очаква се циклонът да отслабне по-късно в петък и да се придвижи към съседния индийски щат Раджастан по пътя си към Южен Пакистан, който все още се възстановява от смъртоносните наводнения миналата година.

Циклон евакуира 100 000 души в Индия и Пакистан

Циклон евакуира 100 000 души в Индия и Пакистан

Засегнати са индийският щат Гуджарат и Карачи в Пакистан