Турция преживява небивало бедствие, две последователни земетресения с магнитуд над 7 по Рихтер. Това заяви в ефира на БНТ посланикът на Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок. Тя очерта мащабите на природното бедствие - 350 км. дължина на разломните линии, засегнати 30 000 кв. км. в 10 области в страната и засегнати 13.5 млн души.

По думите й жертвите до момента са над 3500 жертви, а ранените над 15 000 ранени. Тя посочи, че има и много разрушени сгради. Секизкьок каза, че очаква цифрите да нараснат.

Турският посланик изтъкна, че страната има нужда от подкрепа от международната общност. Тя изрази благодарност на всички отзовали се, като изтъкна, че Азербайджан и България са първите страни, които са се притекли на помощ. Айлин Секизкьок посочи, че Турция има нужда от спасителни и издирвателни екипи, както е полеви болници. Необходима е институционално организирана подкрепа, добави тя.

Повече от 4900 загинали в Турция и Сирия, спасителите издирват оцелели
Обновена

Повече от 4900 загинали в Турция и Сирия, спасителите издирват оцелели

Тежките зимни условия затрудняват спасителните дейности

По думите й е имало над 200 вторични труса, някои от които с магнитуд между 5 и 6 по скалата на Рихтер. Продължава разчистването на отломките, надяваме се да открием още оцелели, каза турският посланик.

В южната ни съседка е обявена най-високата степен на бедствено положение.

Често се срещаме с бедствие. Ние сме устойчива нация и успяваме да се съвземем и ще възобновим градовете си, каза още Айлин Секизкьок.

Земетресения от 7,9 и 7,4 по Рихтер удариха Турция
Обновена

Земетресения от 7,9 и 7,4 по Рихтер удариха Турция

Над 500 души загинали, над 3000 са ранени в Турция и Сирия