Десетки учени изразиха опасения относно мащабно проучване на лекарствените препарати хидроксихлорохин и хлорохин, което доведе до спиране от страна на Световната здравна организация (СЗО) на клиничните изпитания на антивирусните лекарства като потенциално лечение на COVID-19, информира "Франс прес".

Хидроксихлорохинът, който обикновено се използва за лечение на артрит, е едно от редицата лекарства, които се тестват, докато учените търсят потенциални лечения за пациенти, заразени с новия коронавирус.

Обрат: Хлорохинът увеличава риска от смърт при пациенти с Covid-19 до 1,5 пъти

Обрат: Хлорохинът увеличава риска от смърт при пациенти с Covid-19 до 1,5 пъти

Употребата му при лечение на коронавирус е противопоказна

Точно този преперат стана също и най-популярният, отчасти заради коментари на президента на САЩ Доналд Тръмп, който обяви този месец, че приема лекарството като превантивна мярка срещу коронавируса.

Проучването, което беше публикувано в реномираното сп. Lancet на 22 май, е разгледало досиетата на 96 000 пациенти в стотици болници.

То стигна до заключението, че лечението с хидроксихлорохин и хлорохин, препарати против малария, не показва никакви ползи и дори увеличава вероятността COVID-19 пациентите да умрат в болницата.

И двете лекарства могат да предизвикат потенциално сериозни странични ефекти, особено сърдечна аритмия.

Италия и Белгия също спряха хидроксихлорохина

Италия и Белгия също спряха хидроксихлорохина

Рисковете са основание да се забрани употребата

Само няколко дни след публикуването на изследването СЗО временно преустанови употребата на лекарствата по време на изпитанието си за солидарност, при което стотици болници в няколко страни събират пациенти за тестване на възможни лечения за COVID-19.

"Това въздействие накара много изследователи по целия свят да разгледат критично въпросната публикация", се казва в отвореното писмо, подписано от редица изявени учени.

В него се добавя, че тази критична проверка повдигна "опасения както от гледна точка методологията, така и от гледна точка на коректността на данните". 

Авторите изброяват няколко проблема с изследването, включително липса на информация за страните и болниците, които са допринесли за данните, липса на разглеждане на моралните принципи и несъответствия в данните за Австралия, които не съответстват на публикуваните национални данни.

Франция забрани лечението на Covid-19 с хидроксихлорохин

Франция забрани лечението на Covid-19 с хидроксихлорохин

Повече не се позволява на френски лекари да използват хидроксихлорохин

"След това Surgisphere (компанията за данни) заяви, че е имало грешка при класифицирането на една болница от Азия. Това показва необходимостта от допълнителна проверка на грешките в цялата база данни", се казва в писмото.

Сред подписалите са клиницисти, статистици и други изследователи от цял ​​свят, от Харвард до лондонския Imperial College.

Франсоа Балу от University College в Лондон заяви, че смята, че е негов "дълг" да добави името си към призивите за отговори на въпроси за изследването и за по-голяма прозрачност.

"Имам сериозни съмнения относно ползата от лечението с CQ/HCQ за #COVID19 инфекцията и не мога да чакам да приключи цялата драма", написа той в "Туитър", като допълни: "Въпреки че смятам, че "интегритетът на изследването" не може да бъде разглеждан само когато една статия не подкрепя нашите предубеждения."

Тръмп защити приема на хидроксихлорохин, общувал с много хора

Тръмп защити приема на хидроксихлорохин, общувал с много хора

След критиките, че лекарството не е добре проучено

Писмото е подписано и от френския изследовател Филип Парола, колега на базирания в Марсилия професор Дидие Рау, чиято работа беше на челно място в промотирането на хидроксихлорохина.

В изявление сп. Lancet посочи, че са получили "няколко въпроса" по време на проучването. "Препратихме тези въпроси към авторите и те работят за адресиране на повдигнатите проблеми", се казва в съобщението.

Говорител на СЗО заяви, че се очаква всеобхватен преглед на лекарствата да приключи в средата на юни.

"Всяко решение относно частта на изследването за хидроксихлорохина трябва да се основава на всеобхватен анализ на наличните доказателства, особено от приключени и текущи случайно подбрани проучвания", подчерта Тарик Ясаревич.

Лечението на COVID-19 с хлорохин - нож с две остриета?

Лечението на COVID-19 с хлорохин - нож с две остриета?

Препаратът може да доведе до тежки аритмии при пациенти с предшестващи заболявания