Американски самолет е засякъл обект, намиращ се близо до района, откъдето изчезналата подводница на военноморските сили на Аржентина подаде последния си сигнал. Откритият обект все още предстои да бъде идентифициран, съобщава "Ройтерс". 

Самолетът на американските военноморски сили P-8A Poseidon е направил откритието по време на издирвателната операция над южната част на Атлантическия океан. Американският самолет е сред десетките аржентински и чуждестранни кораби и самолети, издирващи изчезналия плавателен съд. 

Подводницата "Сан Хуан" с екипаж от 44 души на борда изгуби контакт с командването си на 15 ноември след съобщенията за механичен проблем, което доведе до започването на мащабна издирвателна и спасителна операция.

Засечените сателитни сигнали не са от изчезналата аржентинска подводница

Засечените сателитни сигнали не са от изчезналата аржентинска подводница

Подводницата "Сан Хуан" изчезна с 44 души на борда

Редица държави, включително САЩ, Великобритания и Чили, подпомагат операцията по издирването, докато руското военно министерство току-що е изпратило дълбоководен кораб, за да подпомогне аржентинските власти. От руското ведомство добавиха, че на борда на кораба има подводни дрони, които могат да се окажат полезни при издирването.

По-рано аржентинските военноморски сили обявиха, че разследват съобщения за силен шум, засечен няколко часа след като подводницата изчезна. Говорителят на ВМС нарече шума "хидро-акустична аномалия" и подчерта, че той е съвместим с експлозия. 

Сигнали от изчезнала подводница?

Сигнали от изчезнала подводница?

Контакт все още не е бил установен

Според говорителя на аржентинската армия подводницата е проектирана да оцелява автономно в продължение на 7 дни, което означава, че снабдяването с кислород би могло да продължи до сряда (22 ноември), а вече сме четвъртък. 

Малко преди да направи последния си контакт, капитанът на подводницата е съобщил, че плавателният съд е преживял "късо съединение" и му е било разпоредено да промени курса и да се завърне в базата си. 

Издирват подводница на ВМС на Аржентина

Издирват подводница на ВМС на Аржентина

На борда на подводницата "Сан Хуан" има 40 души