Южна Корея изпитва сериозни последици от продължителни проливни дъждове, които са причинили наводнения, свлачища и други инциденти. Деветима хора все още са в неизвестност, а съответните служби активно провеждат спасителни операции. Силите за спешни ситуации са подкрепени от армията на страната, като над 10 000 войници участват в усилията за спасяване.

От началото на дъждовния период на 9 юли са потвърдени 41 смъртни случая, деветима души все още са в неизвестност, а 35 са ранени. Последиците от наводненията са принудили около 12 780 души да бъдат евакуирани, а 28 600 домакинства са останали без електричество.

Президентът на Южна Корея, Юн Сук Йол, призова за мобилизация на всички налични ресурси с цел спасяване на оцелели, оказване на помощ на жертвите и извършване на възстановителни дейности. Правителството планира да обяви най-засегнатите райони за специални зони на бедствия, което ще подпомогне възстановяването.

Министерството на отбраната изпрати оборудване и 11 000 войници за подкрепа на спасителните операции и възстановяването на щетите. Големите последици от наводненията са засегнали централните и южните части на Южна Корея, като изчезналите се докладват най-вече в провинция Северен Гьонсанг и град Пусан.

Също така, в централния град Чеонгджу бяха отчетени 14 смъртни случая, след като 17 превозни средства бяха блокирани в тунела при внезапно наводнение. Причините за тези бедствия са свързани с изменението на климата, като eксперти поясняват, че по-топлата атмосфера води до по-чести и по-екстремни валежи. Разрушителни наводнения са засегнали и други държави като Индия, Япония, Китай, Турция и САЩ през последните седмици.

37 са жертвите на наводненията в Южна Корея

37 са жертвите на наводненията в Южна Корея

От 9 юли насам страната се бори с последиците от проливните дъждове