Австралийските власти обявиха, че дълбоко съжаляват, че не са открили изчезналия самолет на Malaysia Airlines, извършвал полет MH370, и че продължаващата мистерия около изчезването на самолета е "неприемлива". Това са констатациите в окончателния доклад за неуспешното издирване на полета, който беше публикуван днес, съобщава "Ройтерс".

"Причините за изчезването на полет MH370 не могат да бъдат установени със сигурност, докато самолетът не бъде намерен", се посочва в доклада на Австралийското бюро за безопасност на транспорта.

Изчезналият полет MH370 се разбил северно от претърсваната зона

Изчезналият полет MH370 се разбил северно от претърсваната зона

"Това ново развитие ни оставя по-уверени в нашите констатации"

"Почти невъобразимо и несъмнено социално неприемливо е в съвременната епоха на въздухоплаването... да изчезне голям търговски самолет и светът да не знае със сигурност какво се е случило с въздухоплавателното средство и с хората на борда", се допълва в доклада.

Изчезването на "Боинг 777" на 8 март 2014 г. с 239 души на борда при полет до Пекин от малайзийската столица Куала Лумпур, се превърна в една от най-големите загадки в историята на авиацията.

Смята се, че машината е била отклонена на хиляди километри разстояние от курса си над южната част на Индийския океан, преди да се разбие край бреговете на Западна Австралия.

Малайзия, Австралия и Китай прекратиха подводното издирване на MH370

Малайзия, Австралия и Китай прекратиха подводното издирване на MH370

Издирваше се в южната част на Индийския океан

Австралия, която ръководеше издирването на самолета под водата, както и Малайзия и Китай преустановиха издирването на самолета през януари, след като не откриха нищо, въпреки протестите на семействата на хората, които са били на борда. 160 млн. долара бяха похарчени за издирването.

Главната научна институция на Австралия обяви през август, че смята с "безпрецедентна точност и сигурност", че самолетът се е разбил североизточно от зоната на издирване.

Но тези констатации бяха отхвърлени от правителството на Австралия по това време като недостатъчно конкретни, като издирването не беше възобновено. Подновяването на издирването зависи от откриването на надеждни нови доказателства за местонахождението на самолета.

Докладът на Австралийското бюро за безопасност на транспорта описва подробно неуспешната мисия по издирването на самолета, продължила 1046 дни над и под повърхността на Индийския океан, както и извършването на научни анализи на сателитни снимки, морски течения и дори на малки ракообразни животни, намерени прилепнали към парче от самолета, намерено на остров Реюнион.

Все пак Малайзия продължава издирвателната операция.