Жителите на обширни райони в австралийския щат Виктория отново са били посъветвани да напуснат домовете си преди утрешния ден, в който има условия за "екстремни" пожари в цяла Югоизточна Австралия, при които може да стане сливането на поне два големи пожара, пише "Гардиън".

Поне 5% от щата Виктория вече е изгоряла. Властите са изпратили текстово съобщение до Източен Гипсланд и североизточната част на щата, съветвайки хората в рамките на опасната зона, която се простира от границата на щата Нов Южен Уелс до брега, да се евакуират преди още по-горещо време в петък.

За над $4,4 млрд. са щетите от пожарите в Австралия

За над $4,4 млрд. са щетите от пожарите в Австралия

На 7 февруари 2009 г. Австралия преживя едни най-големите пожари в историята си, при които загинаха повече от 170 души

Прогнозата е, че температурите ще достигнат над 40 градуса в някои части на Източен Гипсланд и североизточната част на щата, а поривите на вятъра ще достигнат 90 км/ч.

Щатът Нов Южен Уелс също се подготвя за тежки пожари, като прогнозата е температурите да достигнат повече от 40 градуса в обширни части от щата, включително 42 градуса в Пенрит, предградие на Сидни.

В Южна Австралия, повече от 200 пожарникари се борят за ограничаване на пожар, който изгори повече от една трета от остров Кенгуру и заплашва да нарасне заради "трудните условия за борба с пожарите" в петък.

Мирис на дим се усеща във въздуха в Австралия

Мирис на дим се усеща във въздуха в Австралия

Коалите са най-застрашеният вид

А в Западна Австралия, големите вериги супермаркети потвърдиха, че изпитват недостиг при доставките на стоки от удълженото затваряне на магистрала, която е затворена повече от две седмици заради горски пожар близо до Норсман.

Броят на жертвите от сезона на горските пожари в Австралия нарасна до най-малко 26 души. Пилот на хеликоптер на южния бряг на Нов Южен Уелс избяга щастливо, покатервайки се от кабината на машината, специализирана за гасене на пожари, която се е разбила и потънала в язовир в националния парк "Бен Бойд" в Едром, южно от Идън.

Армия и пожарникари заедно в битката срещу пожарите в Австралия

Армия и пожарникари заедно в битката срещу пожарите в Австралия

От посолството ни в Канбера съветват да се следят кои пътища са затворени

Премиерът на щата Виктория Даниъл Андрюс, който по-рано удължи бедственото положение с 48 часа, заяви, че текстовото съобщение "напусни сега", изпратено днес, е най-ясният сигнал, който правителството може да изпрати, че не е безопасно хората в засегнатите от горските пожари райони да се опитват да останат и да защитават домовете си.

Повече от 10,7 млн. хектара в Австралия са изгорели от октомври насам, включително 1,2 млн. хектара във Виктория. Икономисти прогнозираха, че това може да снижи икономическия растеж с 0,1 до 0,2 процента в и без това забавилия се растеж и може да изисква доста повече от 2 млрд. долара, обещани от федералното правителство за възстановяване.

Австралия мобилизира армията за борба с пожарите и отделя $1,4 млрд.

Австралия мобилизира армията за борба с пожарите и отделя $1,4 млрд.

24 души са загинали до момента, а над 1800 домове са унищожени