На всички деца на възраст от 12 до 15 години ще бъдат предложени ваксини срещу COVID-19 при разширяването на програмата за ваксинация в Ирландия от следващия месец, разкри АП.

Кабинетът на Ирландия подкрепи препоръката от здравния министър Стивън Донели и от правителствения национален консултативен комитет по имунизация.

Ирландците възнамеряват да поставят двудозовите ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna на всички деца на възраст от 12 до 15 години, при съгласие от техните родители. Великобритания обаче предлага ваксини за деца от тази възрастова група, само ако са изложени на повишен риск от заразяване с болестта.

Ирландия въвежда задължителна електронна регистрация преди влизане

Ирландия въвежда задължителна електронна регистрация преди влизане

Цифровият сертификат остава

Правителството се стреми да ускори ваксинацията, след като на повече от 3000 кръчми беше разрешено да отворят отново. Хиляди ресторанти също възобновиха обслужването на закрито за първи път от Бъдни вечер.

Правилата за повторно отваряне на Ирландия за фирми за хотелиерство позволяват на неваксинираните деца да участват в групи от до шест ваксинирани възрастни, които вечерят или пият на закрито.

Правителството също така се стреми да снабди и разположи монитори за CO2 във всички класни стаи преди началото на новата учебна година в края на август. Такива монитори могат да се използват, за да се гарантира, че в помещението има достатъчна циркулация на въздуха, за да се намалят потенциалните концентрации на вируса COVID-19.