Жителите на Пекин изкупиха хранителните и дриги продукти от магазините, тъй като най-големият квартал на града започна масово тестване на всички жители в понеделник, което породи опасения от локдаун, подобен на този в Шанхай след десетки случаи на COVID-19 в китайската столицата през последните дни, предава Ройтерс.

Властите в район Чаоян, в който живеят 3,45 милиона души, късно в неделя наредиха жителите и работещите там да бъдат тествани три пъти тази седмица, като се предполага, че вирусът се е разпространил "скрито" в града от около седмица, преди да бъде открит.

Жителите на столицата се втурнаха към магазини и претовариха онлайн платформите, за да се запасят със зеленчуци, прясно месо, инстантни спагети и тоалетна хартия.

В Шанхай, където по-голямата от неговите 25 милиона жители са затворени в продължение на седмици, основното затруднение в доставките на храна е липсата на достатъчно куриери, които да доставят до домовете, което подклажда недоволство сред жителите.

В Пекин веригите супермаркети заявиха, че имат повече от удвоени запаси, докато платформа за електронна търговия с предимно хранителни стоки, увеличи запасите и броя на служителите за сортиране и доставка, съобщи "Пекин Дейли".

От петък Пекин съобщи за 47 локално предавани случая, като в Чаоян са повече от половината от тях.

Докато броят на делата в китайската столица остава малък в сравнение с тези в световен мащаб и стотиците хиляди случаи в Шанхай, район Чаоян каза на жителите да намалят обществените дейности, въпреки че повечето училища, магазини и офиси остават отворени.

В този район живеят много заможни жители, там се намират повечето чуждестранни посолства, както и места за забавление и корпоративни централи, както и малко производствени предприятия.

Повече от десет сгради в Чаоян вече са поставени под карантина и започва масово тестване.

Китай засега няма да разхлабва COVID мерките

Китай засега няма да разхлабва COVID мерките

Шанхай съобщава за над 25 000 нови случая на коронавирус