Русия счупи пореден рекорд на починалите от COVID-19 в рамките на 24 часа, докато все повече региони отново налагат ограничения, целящи забавяне разпространението на вируса, а Кремъл се въздържа да въвежда отново национални мерки, информира "Франс прес".

През изминалото денонощие руските здравни власти са регистрирали 936 починали, с което общият брой на починалите от началото на епидемията в страната достигна 213 549 души.

Според оценки на някои руски издания обаче общият брой на смъртните случаи в Русия от началото на пандемията е около 596 000 души.

Русия с невиждан от 31 декември брой новозаразени с COVID-19

Русия с невиждан от 31 декември брой новозаразени с COVID-19

За втори пореден починалите са над 900 души

Русия отчита рекорден брой починали от COVID-19 в рамките на денонощие в осем от последните 11 дни. Страната се нарежда на пето място в света по брой починали по време на пандемията след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.

Русия също така регистрира най-големия брой новозаразени с коронавируса в света, като руският оперативен щаб за борба със заразата обяви, че 27 246 души са дали положителна проба за вируса през последните 24 часа.

Русия има най-големият общ брой на починалите от COVID-19 в Европа и е на второ място на континента с почти 7,7 млн. заразени.

Страната се нарежда на пето място в света по брой заразени по време на пандемията след САЩ, Индия, Бразилия и Великобритания.

Русия за пореден ден чупи рекорда си за починали от COVID-19

Русия за пореден ден чупи рекорда си за починали от COVID-19

Рекорд след рекорд в масово неваксинирана Русия

Последните данни за развитието на епидемията идват, докато няколко руски региона обявяват връщане към правилата за самоизолация за уязвими хора, QR кодове за посещаване на определени места и задължително ваксиниране за определени сегменти от населението.

Кремъл увери вчера, че работел за увеличаване на ниските нива на ваксинация в Русия, без да се връща към COVID-19 правилата, наложени в началото на епидемията през пролетта на 2020 г.

"Всяка мярка, която може да насърчи повече хора да се ваксинират, е добра, защото само ваксинацията спасява от смъртта", отбеляза говорителят на президента Путин Дмитрий Песков.

В Русия рекордните близо 900 починали от COVID-19 за денонощие

В Русия рекордните близо 900 починали от COVID-19 за денонощие

Властите продължават да омаловажават заразата