Смята се, че повече от 10 млн. кокошки ще бъдат избити в САЩ заради затварянето на кланици във връзка с епидемията от новия коронавирус (COVID-19).

Мнозинството от животните ще бъде задушено с пяна на водна основа, подобна на противопожарната пяна, метод, който организациите за хуманно отношение към животните наричат ​​"нехуманни", пише "Гардиън".

Свиневъдната индустрия в САЩ предупреди, че повече от 10 млн. прасета могат да бъдат избити до септември по същата причина. Техниките, използвани за избиване на прасета, включват обгазяване, стрелба, предозиране на анестетик или "удар с тъп предмет".

COVID-19: Месокомбинатите - най-големият развъдник на заразата в САЩ

COVID-19: Месокомбинатите - най-големият развъдник на заразата в САЩ

Поне 12 от 25-те огнища в САЩ произхождат от месокомбинати

При "ограничени обстоятелства", според Американската ветеринарномедицинска асоциация (AVMA), техниките могат също да включват комбинация от изключване на вентилационни системи на свинете в обора с добавяне на CO2, така че животните да се задушат.

Унищожаването на животните идва въпреки хранителните банки в САЩ, които отчитат безпрецедентно търсене и масов глад по време на пандемията, като в някои новосъздадени центрове за разпределяне на храна се образуват опашки, дълги по близо 10 километра.

Американската верига за доставки на месо беше силно засегната от затварянето на кланици заради високите нива на заразяване с COVID-19 сред работниците. Между 30 и 40 месокомбината са затворени, което означава, че в силно консолидираната американска система капацитетът за клане на говеда и свине е съкратен съответно с 25% и 40%.

Затварянията означават, че животните не могат да бъдат убивани за храна и много от тях трябва да бъдат избити или "унощожени" у дома.

Тъй като сравнително по-лесно е да се отглежда добитък във фермите, изглежда, че избиването на кравите все още не е проблем, а избиването на пилета може да е достигнало своя връх, каза Адам Спек, анализатор на агробизнеса в IHS Markit.

"Говедата могат да останат по фермите още шест месеца, ако е необходимо. Пикът на избиването на пилета засега е преминал. На север около 10 милиона пилета бяха избити или на етап малки пилета или яйца", уточни Спек.

На етап кокошка Лия Гарсес, президент на американската организация за добруване на животните Mercy for Animals, посочи, че е трудно да бъдем сигурни в числата. Но "това, което знаем със сигурност, е, че 2 милиона пилета за месо и 61 000 кокошки носачки" са били избити във фермите.

Тръмп нареди месопреработвателните предприятия да останат отворени въпреки COVID-19

Тръмп нареди месопреработвателните предприятия да останат отворени въпреки COVID-19

Синдикатите го разкритикуваха остро

В сравнение с домашните птици, каза Гарсес, спирането или забавянето на производствения цикъл на прасетата е по-трудно, главно защото периодите на отглеждане на свине са около шест месеца в сравнение с шест седмици за кокошките. "Бременностите вече бяха започнали, когато стана затварянето на кланиците", посочи тя, а свинете вече са били в системата.

Националният съвет на производителите на свинско месо е изчислил, че: "до 10 069 000 свине ще трябва да бъдат евтаназирани между седмиците, приключващи на 25 април и 19 септември 2020 г., което води до сериозни емоционални и финансови жертви за фермерите, отглеждащи свине".

Сред "предпочитаните методи" за избиването на свинете били инжектиране на анестетична свръхдоза, обгазяване, стрелба с огнестрелно оръжие, електрически удар и удар с тъп предмет. Методите, "разрешени при ограничени обстоятелства", включват спиране на вентилатора, потенциално комбинирано с обгазяване с въглероден диоксид, и натриев нитрит, който се поглъща от прасета.

Говорейки по-графично, Гарсес каза, че ударът с тъп предмет може да означава удряне със сила на прасенца в земята, докато изключването на вентилаторите "по същество ще сготви прасетата живи".

Запитан да оцени броя на свинете, които вече са били избити, Спек отбеляза, че производителите избиват животни с голяма неохота. "Около два милиона може да са били избити досега заради пандемията Covid-19 през последните шест седмици", уточнява той.