Ваксината срещу човешкия папиломен вирус, или HPV, намалява случаите на рак на маточната шийка с близо 90%, показват първите реални данни от прилагането ѝ, информира Би Би Си.

Британската благотворителна организация за изследване на рака Cancer Research UK определи констатациите като "исторически" и подчерта, че това показва, че ваксината спасява животи

Почти всички видове рак на маточната шийка са причинени от вируси и надеждата е, че ваксинацията може почти да елиминира болестта.

Изследователите изтъкнаха, че успехът означава, че тези, които са били ваксинирани, може да се нуждаят и от много по-малко тестове за цитонамазка.

Всеки ден една млада жена в България загива от рак на маточната шийка

Всеки ден една млада жена в България загива от рак на маточната шийка

МЗ стартира 4-годишна програма за ваксинация на млади момичета

Ракът на маточната шийка е четвъртият най-често срещан рак при жените по света, убиващ повече от 300 000 жени всяка година.

Почти девет от 10 смъртни случая са в страни с ниски и средни доходи, където има малък достъп до скрининг за рак на маточната шийка. Надеждата е, че ваксинацията ще има дори по-голямо въздействие в тези страни, отколкото по-богатите държави като Великобритания.

Повече от 100 страни започнаха да използват ваксината като част от плановете на Световната здравна организация (СЗО) да се доближи до елиминирането на рака на маточната шийка.

Във Великобритания на момичетата се предлага ваксината на възраст между 11 и 13 години, в зависимост от това къде живеят. Ваксината се предлага и на момчета от 2019 г.

Проучването, публикувано в научното списание Lancet, разглежда какво се е случило след въвеждането на ваксината за момичета в Англия през 2008 г.

80% от заболелите от рак на маточната шийка са на възраст между 20 и 40 години

80% от заболелите от рак на маточната шийка са на възраст между 20 и 40 години

Започва национална информационна кампания

Тези ученици вече са възрастни в 20-те си години. Проучването е показало намаляване както на предракови образувания, така и 87% редукция на рака на маточната шийка.

"Въздействието е огромно", подчертава проф. Питър Сасиени, един от изследователите в Кралския колеж в Лондон.

Намаленията са били по-малко драматични, когато по-възрастни тийнейджъри са били имунизирани като част от кампания за наваксване. Това е така, защото по-малко по-възрастни тийнейджъри са решили да получат ваксината и в идеалния случай тя трябва да бъде приложена, преди да станат сексуално активни.

Като цяло проучването е изчислило, че HPV програмата е предотвратила около 450 ракови заболявания и 17 200 предракови заболявания.

Проф. Сасиени отбелязва, че това е "само върхът на айсберга", тъй като ваксинираните са все още млади, за да се разболеят от рак, така че броят им ще расте с времето.

Приеха програма за профилактика на рака на маточната шийка и програма за орални заболявания при децата

Приеха програма за профилактика на рака на маточната шийка и програма за орални заболявания при децата

Целта е информираност на населението и превенция

Това не е последната дума за ваксинацията срещу HPV. Все още има въпроси за това колко дълго трае защитата и дали трябва да има бустерна доза в средата на живота.

Съществуват и повече от 100 вида човешки папиломен вирус.

Великобритания започна да използва ваксина, която защитава срещу два от тях и е на път да въведе ваксина, която предпазва от девет вируса, включително основните причинители на генитални брадавици.

Версиите, причиняващи рак, водят до опасни промени в ДНК на заразените клетки, които ги трансформират в рак.

Черна статистика: Всеки 2 минути в света умира жена от рак на маточната шийка

Черна статистика: Всеки 2 минути в света умира жена от рак на маточната шийка

У нас всеки ден една жена умира от коварното заболяване

Това може да се случи във всяка заразена тъкан. Вирусите могат да се разпространяват чрез вагинален, орален и анален секс, така че са свързани и с ануса, пениса и някои видове рак на главата и шията.

99% от рака на маточната шийка обаче се причинява от човешкия папиломен вирус.

Д-р Ванеса Салиба, консултант епидемиолог в Агенцията за здравна сигурност на Великобритания, каза, че констатациите са "забележителни" и показват, че ваксината "спасява животи чрез драстично намаляване на процента на рак на маточната шийка сред жените".

Мишел Мичъл, главен изпълнителен директор на Cancer Research UK, изтъква: "Исторически момент е да видим първото проучване, което показва, че ваксината срещу HPV има и ще продължи да защитава хиляди жени от развитие на рак на маточната шийка."