Въоръжени мъже са атакували претъпкана гумена лодка, превозваща мигранти от Либия. Четирима са убити, а до 25 са в неизвестност. Това съобщи германската неправителствена организация "Сий уоч", цитирана от Агенция "Франс прес".

Групата уточнява, че рано тази сутрин италианската брегова охрана е изпратила спасителен кораб "SeaWatch2" и е пренасочила петролен танкер, за да помогне на гумена лодка, подала сигнал за бедствие в международни води, на 14 морски мили от бреговете на Либия.

Докато се провеждала операцията, нападателите пристигнали на борда на плавателен съд със знак на либийската брегова охрана и опитали да откраднат двигателя на гумената лодка, обясни говорителят на неправителствената организация.

Мъжете, които говорели само арабски, били някои от мигрантите с тояги, предизвикали паника и повечето паднали в морето.

Неправителствената организация уточнява, че е спасила 120 от общо 150 души на борда. Екипът е открил четири тела, но е видял във водата други тела, които не е могъл да извади. Смята се, че в неизвестност са между 15 и 25 души.

Италианската брегова охрана потвърди, че корабът "SeaWatch2" е спасил 120 души преди зазоряване, но повече подробности не се съобщават.

По данни на ООН най-малко 3654 души са загинали тази година, опитвайки се да прекосят Средиземно море.

Опитите за опасното прекосяване продължават, въпреки влошаването на времето с приближаване на зимата. Повече от 2400 мигранти са спасени край Либия от неделя насам.

Италианското вътрешно министерство съобщи преди дни, че повече от 145 000 мигранти са пристигнали в страната тази година. Броят е подобен на този от предишните две години.