Първият случай на вируса зика, предаден по полов път, е регистриран във Франция. Жена се е заразила, след като партньорът й се върнал от Бразилия. Това съобщава Агенция „Франс прес”, позовавайки се на информация от френския министър на здравеопазването Марисол Турен.

Случаят е установен преди няколко дни. Жената не е бременна, уточнява министърът пред АФП по време на посещение във Френска Гвиана.

Двойката живеела в Париж. „Жената показала класически признаци на заболяването”, обяснява официален представител. Тя не е хоспитализирана и се чувства добре.

Бразилия е най-тежко засегната от предавания от комар вирус. Регистрирани са 1,5 млн. случая на вируса.

Световната здравна организация казва, че до 46 държави са съобщили за някакво ниво на заболяване със зика. 130 държави пък са дом на комара, който пренася вируса. Това означава, че евентуалното му разпространяване на болестта може да бъде огромно.

При почти всички случаи на заразени със зика симптомите са слаби, наподобяващи тези на грип. Въпреки това нарастващото убеждение, че зика може да предизвика микроцефалия при бебета, родени от майки, които са били болни през бременността, предизвика международното безпокойство.

Засега няма лек или ваксина срещу вируса зика.