Японският премиер Наото Кан заяви, че ситуацията в авариралата АЕЦ „Фукушима-1" постепенно се подобрява, съобщи „Киодо". Министър-председателят беше категоричен, че въпреки това в момента не трябва да се губи време с отбелязване на успехите, тъй като все пак става дума за най-тежкия ядрен инцидент в света за последните 25 години.

В сравнение с преди, днешната ситуация се подобрява стъпка по стъпка и, по-специално, изтичането на радиоактивни материали намалява. Въпреки това, не сме стигнали до ситуация, в която може спокойно да се предрича какво ще се случи", заяви премиерът на пресконференция.

По-рано днес властите в Токио повишиха нивото на опасност във „Фукушима" до най-високата седма степен по международната скала. По този начин аварията на японската АЕЦ се изравни по сериозност с тази в чернобилската електроцентрала. Говорителят на кабинета Юкио Едано обясни, че преоценката на инцидента не е свързано с влошаване на ситуацията.

Според ядрения регулатор, на този етап в почвата и водата са изтекли радиоактивни материали, съставляващи около 10% от тези, изпуснати през 1986г. Въпреки това, ако течът от „Фукушима" не бъде спрян, радиоактивното замърсяване може да надмине чернобилското.

Наото Кан посочи, че пострадалите от ядрената криза ще бъдат обезщетени, като компенсациите за тях ще бъдат осигурени както от компанията-оператор ТЕПКО, така и от правителството.

Междувременно стана ясно, че са били замерени слаби концентрации на радиоактивен стронций извън 30-километровата зона около АЕЦ „Фукушима".