Кризата с новия коронавирус (COVID-19) в Латинска Америка достигна нова мрачна фаза, след като общият брой на починалите от началото на епидемията вече е над 70 000 души. Това показват изчисленията на "Ройтерс", след като Мексико счупи рекорда за официално регистрирани заразени за период от 24 часа.

Бразилия, която има най-голямата икономика в региона, остава най-засегнатата страна от Латинска Америка, след като общият брой на жертвите е близо 40 000 души, с което страната се нарежда на трето място в света след САЩ и Великобритания.

Бразилия с близо 33 000 нови случая на коронавирус

Бразилия с близо 33 000 нови случая на коронавирус

Над 1 240 починали

В Мексико, която е втората по големина страна в региона, здравното министерство отчете нов рекорд за денонощие с 4 883 новозаразени и още 708 починали.

С това общият брой на заразените от началото на епидемията в Мексико вече е 129 184 души, от които са починали общо 15 357 души.

Световната здравна организация определи по-рано, че Латинска Америка е новият епицентър на пандемията, която започна в края на миналата година в Китай и бързо се разпространи в Европа и в останалата част на света.

Америките - новият епицентър на пандемията от новия коронавирус

Америките - новият епицентър на пандемията от новия коронавирус

"Сега не е време държавите да разхлабват ограниченията"

Правителствата по целия свят признават, че реалният брой на заразените е значително по-висок от официалните данни.

Починалите в Латинска Америка от COVID-19 вече са 70 972 души, докато общият брой на заразените е около 1 450 000 души.

Епидемията се разпространи бързо и в Перу, Чили и Колумбия.