Бразилия регистрира 772 416 потвърдени случаи на коронавирус в сряда, с 32 913 нови през последните 24 часа.

Това поставя страната на второ място след САЩ.

С още 1 244 смъртни случая те са вече общо около 39 680, като по този показател Бразилия е трета след САЩ и Великобритания.

Правителството на Бразилия възобнови публикуването на общата смъртност от коронавирус, след като беше обвинено, че се опитва да скрие мащаба на здравната криза.

Бразилия възобнови публикуването на данните за смъртността от коронавируса

Бразилия възобнови публикуването на данните за смъртността от коронавируса

Върховният съд обяви в понеделник, че правителството трябва да върне стария формат

Управлението на президента Жаир Болсонару спря публикуването на общия брой на починалите от коронавирус в петък, аргументирайки се, че приема нова методология и само ще съобщава починалите през последните 24 часа в дневния бюлетин.

Това предизвика обвинения и гневни реакции. Дори Върховният съд обяви в понеделник, че правителството трябва да върне стария формат.

Здравното министерство го направи във вторник.

Експерти вярват, че реалният брой на заразените в Бразилия с население от 212 милиона души вероятно е много по-висок заради ограниченото тестване.

Болсонару, който сравнява вируса с "малък грип", е срещу консенсусния отговор в борбата с пандемията, като предупреждава, че мерките за самоизолация ненужно опустошават икономиката. В петък той заплаши да извади държавата от Световната здравна организация, което направи Доналд Тръмп.