Правителството на Бразилия възобнови публикуването на общата смъртност от коронавирус, след като беше обвинено, че се опитва да скрие мащаба на здравната криза, информира АФП.

Управлението на президента Жаир Болсонару спря публикуването на общия брой на починалите от коронавирус в петък, аргументирайки се, че приема нова методология и само ще съобщава починалите през последните 24 часа в дневния бюлетин.

Болсонару се жалва, че му пречат да управлява Бразилия

Болсонару се жалва, че му пречат да управлява Бразилия

Той обаче щял да продължи да служи на страната си

Това предизвика обвинения и гневни реакции. Дори Върховният съд обяви в понеделник, че правителството трябва да върне стария формат.

Здравното министерство го направи във вторник. Починалите се увеличиха с 1272 до 38 406. Бразилия е след САЩ и Великобритания по смъртност в света. Ведомството уточни, че броят на заразените нарасна до 739 503 - на второ място след САЩ.

Бразилия с 37 312 починали от коронавирус

Бразилия с 37 312 починали от коронавирус

След ревизирането на данните

Експерти вярват, че реалният брой на заразените в Бразилия с население от 212 милиона души вероятно е много по-висок заради ограниченото тестване.

Болсонару, който сравнява вируса с "малък грип", е срещу консенсусния отговор в борбата с пандемията, като предупреждава, че мерките за самоизолация ненужно опустошават икономиката. В петък той заплаши да извади държавата от Световната здравна организация, което направи Доналд Тръмп.