Кораб на военноморските сили на Австралия е пристигнал в крайбрежния град Малакута, щата Виктория, за да евакуира хиляди граждани и гости на града, който е блокиран от пожари, съобщават световните осведомителни агенции.

На борда на кораба има храна, вода и лекарства. Той може да евакуира до 1000 души за един курс, уточниха австралийските военни.

Деветима загинали и стотици унищожени имоти при пожарите в Австралия

Деветима загинали и стотици унищожени имоти при пожарите в Австралия

Пушекът от пожарите е видим на повече от 2000 километра разстояние

В градчето, което се намира на около 500 км източно от Мелбърн, се намират 4000 души, които заради наближаващите пламъци от вторник са потърсили спасение на морския бряг. Населението на Малакута е около 1000 души, но то е популярна дестинация за туристите през лятото.

По-рано днес противопожарните служби в щатите Виктория и Нов Южен Уелс приканиха туристите и всички приходящи да напуснат районите с пожари заради очакваните високи температури в края на седмицата, които могат да влошат положението.

Премиерът на Нов Южен Уелс обяви бедствено положение за период от една седмица като реакция на ескалиращата заплаха от горските пожари. 

Пожар изпепели град в Австралия, 4000 души са в капан

Пожар изпепели град в Австралия, 4000 души са в капан

Жителите са потърсили спасение от огъня, скачайки в морето

Австралийската метеорологична служба обяви, че замърсяването на въздуха в столицата Канбера е 20 пъти над нивото на безопасност за здравето на хората, и че заради дима от пожарите понастоящем това е най-замърсеният град в света.

Горските пожари бушуват в югоизточните части на Австралия от октомври. Огънят е опустошил над 5,36 млн. хектара и е унищожил подече от 1200 жилища във Виктория и Нов Южен Уелс. Загинали са 18 души. Най-малко 17 души се водят за безследно изчезнали след пожарите само през тази седмица. 

В Австралия пожарите се влошават, навсякъде е минимум 40 градуса

В Австралия пожарите се влошават, навсякъде е минимум 40 градуса

На места евакуациите са възпрепятствани от бушуващи край пътищата пожари