Вертолети и бойци от силите за самоотбрана на Япония вече второ денонощие не могат да потушат горски пожар на склоновете в района на град Намие в префектура Фукушима. От кадрите, заснети с вертолет на телевизия NHK, е видно че над обширния горски масив се издига дим.

В потушаването на пожара участват осем вертолета. В продължение на 40 часа те обливат с вода горещите дърва и листа, но не успяват да предотвратят разпространението на огъня. Работата на огнеборците е затруднена от силния вятър.

Пожарът бушува в закрита зона, на десетина километра от АЕЦ "Фукушима". Нивото на радиация там, както преди, надвишава нормите. Към момента не се съобщава за някаква опасност в тази връзка. По данни на властите, няма регистрирано ниво на радиацията.

За отминалото денонощие са изгорени около 20 хектара. Доколкото пожарът е в труднодостъпна зона, няма пострадали. Както предполагат полицаите, огънят може да е възникнал от мълния, ударила се в гористите склонове на 448-метра височина на Дзюман, разположени недалеч от Намие.