Япония обяви ново извънредно положение заради коронавируса (COVID-19) в Токио и три други префектури, след като страната се бори с нарастващ брой заразени само три месеца преди церемонията по откриването на Олимпийските игри, предаде "Франс прес".

Епидемията от коронавируса в страната остава много по-малка, отколкото в много страни, но увеличаване на заразените в последно време притесни властите и медицинските специалисти, дори след като правителството и организаторите на Олимпиадата настояват, че игрите ще се проведат през лятото.

Япония купува още ваксини от Pfizer, изостава с имунизацията

Япония купува още ваксини от Pfizer, изостава с имунизацията

Засега е покрила само около 1% от страната поради недостиг на ваксини

"Днес решихме да обявим извънредно положение в префектурите Токио, Киото, Осака и Хиого", обяви премиерът Йошихиде Суга, изтъквайки като причина нарастването на заразените, включително от нови варианти на вируса. Мярката ще продължи от 25 април до 11 май.

Министър Ясутоши Нишимура, който отговаря за борбата са коронавируса, по-рано предупреди за "силно чувство за криза", като настоя, че настоящите ограничения не са достатъчни.

Мерките ще бъдат по-строги в сравнение с последното извънредно положение в Япония, наложено в някои части на страната от януари, но все още далеч от суровите затваряния, наблюдавани в някои части на света.

Властите искат баровете и ресторантите да спрат да продават алкохол или да затворят и да затворят големи търговски обекти като молове.

Япония може да отмени Олимпиадата

Япония може да отмени Олимпиадата

Има предупреждения за четвърта вълна по-малко от 100 дни преди планираното начало

Мярката ще съвпадне с празника Златна седмица, който е най-натовареният период за пътуване в Япония през годината, и може да включва ограничаване на някои влакови и автобусни услуги, за да обезкуражи движението.

Зрители няма да могат да посещават спортни събития, които могат да продължат при затворени врати, и ще се насърчава работата от разстояние.

Въпреки че мерките започват от неделя, губернаторът на Токио Юрико Койке призова жителите незабавно да започнат да вземат предпазни мерки, включително да избягват пиенето на улицата, след като баровете и ресторантите затварят рано.

Тя дори призова фирмите да изключват осветлението си вечер, за да насърчат хората да не се задържат.

Суга иска да покани Байдън на олимпийските игри в Япония

Суга иска да покани Байдън на олимпийските игри в Япония

Олимпийските игри в Токио трябва да се проведат от 23 юли до 8 август

"След 20:00 ч. молим да се изключат ярките надписи по улиците, неоновите табели и осветлението", настоя тя и допълни: "През нощта ще бъде тъмно, само с включени улични светлини, за да се ограничи потока от хора." 

Япония постигна известен успех с коронавируса с по-малко от 10 000 починали, въпреки че никога не наложи строги ограничителни мерки. Но заразените нараснаха през зимата и се възстановиха, след като предишното извънредно положение беше отменено през март.

Токио днес регистрира 759 заразени, докато Осака отчете 1 162 нови инфекции, малко по-малко от рекордния брой по-рано през седмицата.

Властите в Осака съобщиха, че здравните заведения там вече са претоварени и леглата за тежко болни пациенти свършват.

Властите настояват, че ситуацията няма да повлияе на подготовката за игрите, като шефът на Токио 2020 Сейко Хашимото увери пред репортери: "ние не мислим за отмяна."

"Мислим как можем да се подготвим по начин, който дава приоритет на безопасността и кара хората да чувстват, че може да се проведат безопасно, и ги кара да искат да бъдат проведени", отбеляза Хашимото.

Но скокът на заразените вече нарушава всичко от щафетата за олимпийския огън, която беше изтласкана от обществените пътища в няколко региона, до тестови събития и квалификации.

Днес австралийският екип по гмуркане се оттегли от Световната купа по гмуркане, планирана да се проведе в периода 1-6 май в Токио, заявявайки, че "не е безопасно" да пътува до Япония.

Междувременно програмата за ваксинация на Япония се движи бавно, като малко повече от 1,5 млн. души са получили първа доза и само около 827 000 души са напълно ваксинирани.

Обществеността в Япония продължава да се противопоставя на провеждането на Игрите тази година, предпочитайки да бъдат отложени или направо отменени.

"Аз съм за (Олимпийските игри) в смисъл, че трябва да поддържаме икономиката", каза 48-годишният Коджи Йокой пред АФП в Токио, като обаче допълни: "Но когато виждам по телевизията хоспитализирани възрастни хора, си казвам:" Това не е възможно."