Японският ядрен регулатор одобри план за изпускане в океана на вода от авариралата атомна електроцентрала "Фукушима", съобщи правителството на страната, цитирано от Ройтерс.

Водата, използвана за охлаждане на реакторите след ядрената катастрофа през 2011 г., се съхранява в огромни резервоари в централата и възлиза на повече от 1,3 милиона тона до юли.

Регулаторът сметна за безопасно да бъде изпусната водата, която все още ще съдържа следи от тритий (тежък водород) след обработка, се казва в изявление на външното министерство.

Операторът на централата ТЕПКО ще бъде изправен пред допълнителни инспекции, се добавя в информацията.

ТЕПКО планира да филтрира замърсената вода, за да премахне вредните изотопи с изключение на трития, който е труден за отстраняване. След това тя ще бъде разредена и изпусната, за да се освободи място в централата и да се позволи извеждането й от експлоатация  да продължи.

Планът срещна твърда съпротива от страна на риболовните съюзи в региона, които се опасяват от въздействието на водата от централата върху техния поминък. Съседните страни Китай, Южна Корея и Тайван също изразиха загриженост.

Върховният съд на Япония оправда правителството за аварията във Фукушима

Върховният съд на Япония оправда правителството за аварията във Фукушима

Държавата няма да изплаща обезщетения на потърпевшите