Гореща вълна в Югоизточна Европа подхранва смъртоносните пожари в Турция и заплашва националната електрическа мрежа в Гърция, докато правителствата се борят, за да осигурят необходимите ресурси за справяне с извънредното положение, коментира АП.

Температурите достигнаха 45 градуса във вътрешните райони на Гърция и близките страни и се очаква да останат високи през по -голямата част от седмицата.

В борбата със смъртоносни пожари по бреговата ивица за шести ден, Турция разшири призива за международна помощ и ѝ беше обещано самолети-цистерни от Европейския съюз. Пожарите са причина за смъртта на осем души през последните дни.

В Гърция на работниците със здравословни проблеми беше разрешено да си вземат отпуск, докато електроцентралите, работещи с въглища, предвидени за пенсиониране, бяха върнати в експлоатация, за да поддържат националната мрежа под натиск поради широкото използване на климатици.

Жегата в Канада е погубила 720 души

Жегата в Канада е погубила 720 души

Много от починалите са пенсионирани

Дан Мичъл, професор по наука за климата в Университета в Бристол, каза, че горещата вълна в Югоизточна Европа "изобщо не е неочаквана и много вероятно се засилва поради предизвиканите от човека промени в климата".

"Броят на екстремните горещи събития по света се увеличава от година на година, като най -горещите 10 най -горещи години се случват от 2005 г.", каза Мичъл пред Асошиейтед прес.

"Тази година видяхме редица значими събития, включително особено драматичната топлинна вълна в западна Канада и САЩ, която беше екстремна дори за сегашните нива на изменение на климата", каза Мичъл. "Тези събития винаги са се случвали, но сега те стоят на фона на по-горещ климат, така че те са още по-смъртоносни."

Тъй като горещото време се насочи на юг, Италия и Хърватия преживяха бури, както и горски пожари в различни региони на страната.

Малко торнадо в Истрия, на северното адриатическо крайбрежие на Хърватия, събори дървета, които унищожиха няколко коли, часове преди да избухне голям пожар пред близкия курорт Трогир, заплашвайки домовете и местното електрозахранване.

Около 30 души бяха лекувани от вдишване на  дим в италианския крайбрежен град Пескара, след като пламъци погълнаха близката борова гора.

"Тази зона от борова гора е природен резерват и е напълно унищожена. Екологичните щети са неизмерими. Това е сърцето на града, неговият зелен дроб и днес той е разрушен ", каза кметът на Пескара Карло Маси.

Големи пожари продължават да бушуват в Турция

Големи пожари продължават да бушуват в Турция

Жертвите са вече осем, над 400 души са пострадали

Кипър, възстановявайки се след голям пожар миналия месец, поддържа патрулиращи самолети-цистерни, за да реагират на пожарите при избухването им.

"Ако не реагирате веднага с масивен отговор на всяко огнище, нещата могат бързо да се развият в лоша насока", каза шефът на горската служба Хараламбос Александру пред държавни медии. Той коментира, че "условията са подобни на война."