Здравните власти в Южна Корея смятат, че страната преминава през втора вълна от новия коронавирус (COVID-19), въпреки че регистрира сравнително малък брой новозаразени, съобщават световните осведомителни агенции.

Страната е давана за пример за успешно справяне с COVID-19, но сега очаква епидемията да продължи в продължение на месеци.

Ръководителката на Корейските центрове за контрол на заболяванията уточни, че първата вълна е продължила до април.

Южна Корея със скок на заболели от Covid-19 за месец

Южна Корея със скок на заболели от Covid-19 за месец

Нови смъртни случаи няма, 280 са общо починалите

От май насам новозаразените се увеличават на клъстери, включително огнища в нощни клубове в столицата Сеул.

Между тези периоди ежедневно регистрираните заразени паднаха от близо 1000 души до нула заразени, регистрирани три дни подред.

Днес властите съобщиха, че през последните 24 часа са регистрирани 17 новозаразени от различни клъстери в големи офиси и складове.

Шефката на Корейските центрове за контрол на заболяванията коментира, че неотдавнашното увеличение я е накарало да заключи, че страната е в хватката на втора вълна на вируса и че тя очаква тя да продължи.

Досега от Корейските центрове за контрол на заболяванията казваха, че първата вълна в Южна Корея всъщност никога не е била приключила.

Под 30 заразени с коронавируса в Южна Корея за 24 часа, в Китай - само четирима

Под 30 заразени с коронавируса в Южна Корея за 24 часа, в Китай - само четирима

В Южна Корея е починал само един човек за денонощието

Ала тя заяви, че вече е ясно, че празничен уикенд в началото на май е отбелязал началото на нова вълна от заразени, съсредоточени в района на Сеул, където преди това е имало само няколко случая.

По-рано днес град Теджън, който се намира южно от столицата, обяви, че ще забрани събиранията на публични места като музеи и библиотеки, след като бяха открити редица малки клъстери със заразени.

Кметът на Сеул също предупреди, че столицата може да се наложи да се върне към строгата социална дистанция, ако заразените надхвърлят 30 души средно през следващите три дни, а заетостта на леглата в градските болници надвишава 70%.

Южна Корея успя да избегне блокадата на страната и вместо това разчита на доброволни мерки за социално дистанциране заедно с агресивна стратегия за проследяване и тестване за борба с вируса.

Общо 280 души са починали от началото на епидемията в страната на 20 януари, като общо досега са регистрирани над 12 000 заразени и се смята, че от тях понастоящем в страната остават 1 277 активни случая.

Южна Корея затвори училища дни след отварянето им

Южна Корея затвори училища дни след отварянето им

Повечето нови случаи са свързани с център за дистрибуция западно от столицата Сеул