Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и други южноамерикански лидери са изправени пред натиска да представят смели решения за спасяване на опустошената Амазонка, след като във вторник откриват среща на върха, посветена на най-голямата тропическа гора в света.

Бразилски официални лица обещаха да се стремят към амбициозна пътна карта за спиране на обезлесяването на двудневната среща на Организацията на договора за сътрудничество в Амазония в Белем, в устието на река Амазонка.

Това е първата среща на върха от 14 години насам за групата от осем държави, създадена през 1995 г. от южноамериканските страни, които споделят басейна на Амазонка: Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Гвиана, Перу, Суринам и Венецуела.

Амазония е дом на около 10 % от биоразнообразието на Земята, 50 милиона души и стотици милиарди дървета, и е жизненоважен поглътител на въглерод, който намалява глобалното затопляне.

Но учените предупреждават, че обезлесяването я доближава опасно до "критичната точка", отвъд която дърветата ще измрат и ще отделят въглерод, вместо да го абсорбират, което ще има катастрофални последици за климата.

Страните от региона са решени "да не допуснат Амазония да достигне точка, от която няма връщане назад", заяви бразилският министър на околната среда Марина Силва на министерска среща преди срещата на върха.

Бразилският министър на външните работи Мауро Виейра заяви, че на срещата на върха ще бъде изготвена съвместна декларация, в която ще бъдат дадени "инструкции" на осемте държави за изпълнение на "нови цели и нови задачи" за защита на тропическите гори от обезлесяване.

Работният проект "беше договорен за рекордно кратко време - малко повече от месец", каза той.

Успех за Лула: Обезлесяването на Амазонка намалява с 30%

Успех за Лула: Обезлесяването на Амазонка намалява с 30%

Глътка въздух за екологията

Изсичането на горите се дължи главно на животновъдството, но се подхранва и от мътна смесица от корупция, заграбване на земя и организирана престъпност, чиито пипала се простират до незаконния трафик на наркотици, оръжие, дървен материал и злато.

В Бразилия, която е най-големият износител на говеждо месо и соя в света и в която се намират 60% от Амазонка, унищожаването вече е унищожило около една пета от тропическите гори.

Групите за защита на околната среда оказват натиск върху всичките осем държави да приемат обещанието на Бразилия да изкорени незаконното обезлесяване до 2030 г., въпреки че представители на приемащите държави посочиха, че за тези преговори може да е необходимо повече време.

"Всяка страна има своя динамика. Ние не работим, като налагаме една гледна точка. Това е консенсусен, прогресивен процес", заяви Силва в понеделник.

Лула да Силва е амбициран да спре обезлесяването в Амазонка до 2030 г.

Лула да Силва е амбициран да спре обезлесяването в Амазонка до 2030 г.

Бразилия възобновява водещата си роля в справянето с изменението на климата

Междувременно колумбийският президент Густаво Петро настоява другите страни да се придържат към обещанието му да забрани всички нови проучвания за нефт - чувствителна тема за богатата на петрол Венецуела, а също и за Бразилия, чиято държавна петролна компания Petrobras противоречиво се опитва да проучи нови офшорни блокове в устието на самата река Амазонка.

Силва приветства инициативите на двамата лидери.

"Имаме двама президенти, които пристигат със силни ангажименти: колумбийският президент с нулево потребление на петрол и Лула с нулево обезлесяване", казат анализатори.

Срещата на върха е ключово изпитание за левия ветеран Лула, който преди това беше президент от 2003 до 2010 г. и се завърна на поста през януари, обещавайки "Бразилия се завръща" в борбата срещу изменението на климата след четири години на рязко увеличаване на разрушенията в Амазония при крайно десния му предшественик Жаир Болсонаро.

Бразилия заяви, че целите ѝ за срещата на върха включват създаването на международна полицейска работна група за региона и група за научни изследвания по модела на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC), консултативния съвет на преговорите на ООН за климата.

Срещата на върха е и нещо като генерална репетиция за преговорите на ООН за климата COP30.

Обезлесяването на Амазонка достигна нов връх през февруари

Обезлесяването на Амазонка достигна нов връх през февруари

Въпреки че е приоритет за новата власт в страната

Срещата на върха "трябва да доведе до конкретни резултати, ако регионът сериозно желае да стане лидер в действията по климата", заяви базираната в САЩ активистка група Avaaz.

Групите на коренното население, чиито защитени резервати според експертите са решаващи буфери срещу унищожаването на световните гори, призоваха южноамериканските лидери да предприемат смели действия.