Според програмата за наблюдение DETER на националната космическа агенция сателитното наблюдение е установило, че от януари до май в бразилския дял от най-голямата тропическа гора в света са унищожени 1 986 кв. км горски масиви, което е по-малко в сравнение с 2 867 кв. км за същия период през 2022 г.

Това съобщи АФП.

Данните на космическата агенция са добра новина за природозащитниците, които възлагат надежди на левия ветеран Лула.

Той встъпи в длъжност на 1 януари, обещавайки да се бори за нулево незаконно обезлесяване след рязкото увеличаване на изсичането и пожарите в Амазонка при крайно десния му предшественик Жаир Болсонаро (2019-2022 г.).

При управлението на Болсонаро, съюзник на мощния бразилски агробизнес сектор, средногодишното обезлесяване в бразилската част на Амазонка се повиши с повече от 75 % в сравнение с предходното десетилетие.

Лула отбеляза Световния ден на околната среда в понеделник, като обяви мащабен нов план за борба с обезлесяването със стотици цели и задачи, включително незабавно изземване на половината от територията, която се експлоатира незаконно за дърводобив, земеделие, минно дело или други дейности в защитени земи.

"Бразилия играе важна роля за баланса на климата на нашата планета, до голяма степен благодарение на Амазонка", посочи Лула.

"Предотвратяването на обезлесяването на Амазонка също така спомага за намаляване на глобалното затопляне", каза бразилският президент.

Експертите казват, че истинското изпитание на новото правителство по отношение на обезлесяването ще започне през следващите месеци, с настъпването на по-сухото време в Амазонка от около юли - обикновено пиков сезон за обезлесяването и горските пожари.

Лула да Силва е амбициран да спре обезлесяването в Амазонка до 2030 г.

Лула да Силва е амбициран да спре обезлесяването в Амазонка до 2030 г.

Бразилия възобновява водещата си роля в справянето с изменението на климата

Тази седмица администрацията на Лула претърпя редица неуспехи в областта на околната среда от страна на бразилския Конгрес, в който консервативните противници на Лула имат мнозинство.

Миналата седмица депутатите приеха законопроекти, които намаляват правомощията на министерствата на околната среда и на въпросите на коренното население и драстично ограничават защитата на земите на коренното население.

Обезлесяването на Амазонка достигна нов връх през февруари

Обезлесяването на Амазонка достигна нов връх през февруари

Въпреки че е приоритет за новата власт в страната