Изненадващ спад в използването на въглища в САЩ и Европа е помогнал за се забави растежът на глобалните емисии на въглероден диоксид (CO2) през тази година, като за това също така допринася и сниженото търсене в Китай и Индия, показва проучване, цитирано от "Ройтерс".

Докладът, цитиран на срещата на ООН за климата в Мадрид, показа, че нарастващият апетит за петрол и газ означава, че светът все още е далеч от постигането на драстичните намаления на емисиите на парникови газове, необходими за предотвратяване на катастрофално глобално затопляне.

2010-2019 - най-горещото десетилетие в историята, а парниковите газове се увеличават

2010-2019 - най-горещото десетилетие в историята, а парниковите газове се увеличават

"Нашите икономически дейности продължават да използват атмосферата като сметище за парникови газове"

Независимо от това използването на въглища е спаднало рязко в САЩ и Европа, което е спомогнало за забавяне на прогнозирания растеж на емисиите на въглероден диоксид до 0,6% през 2019 г. в сравнение с 2,1% през предходната година.

По-бавният растеж на търсенето в Китай, който изгаря половината въглища в света, и Индия, в комбинация с цялостния по-слаб икономически растеж, също е спомогнало за забавяне на възходящия поход на емисиите, се допълва в доклада, известен като Global Carbon Budget 2019 (Глобален въглероден бюджет 2019).

"Слабият растеж на емисиите на въглероден диоксид през 2019 г. се дължи на неочакван спад в глобалната употреба на въглища, но този спад е недостатъчен за преодоляване на стабилния ръст на потреблението на природен газ и петрол", изтъква Глен Питърс, изследователски директор в базирания в Осло изследователски център за климата CICERO.

Затоплящите климата парникови газове с нов рекорд в атмосферата

Затоплящите климата парникови газове с нов рекорд в атмосферата

Човечеството продължава да симулира мерки срещу климатичната криза

Питърс добави, че емисиите на CO2 от изкопаеми горива в световен мащаб вероятно ще бъдат повече от 4% по-високи през 2019 г. в сравнение с 2015 година, когато беше прието Парижкото споразумение за справяне с климатичните промени.

Публикуван от изследователската група Global Carbon Project в няколко академични списания, включително Nature Climate Change, докладът представлява първата целогодишна оценка на увеличението на емисиите на въглероден диоксид през 2019 г.

Авторите изтъкват, че отбелязаният в последно време растеж на възобновяемата енергия и електрическите превозни средства - в най-добрия случай - просто е забавил растежа на емисиите от изкопаеми горива, които трябва да спаднат бързо, ако светът иска да постигне ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий до края на века, което е записано в Парижкото споразумение.

Омагьосан кръг: Бедните страни трябва да увеличат парниковите газове за справяне с глада

Омагьосан кръг: Бедните страни трябва да увеличат парниковите газове за справяне с глада

Човечеството е в задънена улица...