Емисиите на парникови газове през 2030 г. ще надвишават с 12 до 14 млрд. тона това, което е необходимо, за да се запази глобалното затопляне до международно съгласуваната цел. Това обявиха от Организацията на обединените нации (ООН), цитирани от "Ройтерс".

Ден преди глобалното споразумение за климата от Париж официално да влезе в сила, годишният доклад на ООН за околната среда анализира настоящите обещания на страните за съкращаване на емисиите и дали те са достатъчни.

Установява се, че те не са достатъчни.

Емисиите през 2030 г. се очаква да достигнат 54-56 млрд. тона еквивалент на въглероден диоксид, далеч над равнището от 42 млрд. тона, необходимо, за да има шанс ограничаването на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий през настоящото столетие.

През миналата година ООН изчисли, че разликата между обещанията и съкращенията на емисиите, които учените смятат за необходими, е била около 12 млрд. тона.

Дори ако обещанията за съкращаването на емисиите съгласно споразумението от Париж бъдат изцяло изпълнени, прогнозираните през 2030 г. емисии могат да поставят света на път за повишаване на температурите между 2,9 и 3,4 градуса по Целзий през този век, предупреждава се в доклада.

"Ако ние не започнем да предприемаме допълнителни действия сега, започвайки с предстоящата климатична среща в Маракеш, ние ще оплакваме човешка трагедия, която може да бъде избегната", алармира Ерик Солхайм, който е ръководител на службата на ООН за околната среда.

"Нарастващият брой климатични бежанци, засегнати от глад, бедност, болест и конфликт ще бъде постоянно напомняне за нашия провал. Науката показва, че ние трябва да се движим много по-бързо", добавя Солхайм.

Споразумението от Париж обещава да ограничи глобалното затопляне до "доста под" 2 градуса по Целзий над прединдустриалните времена. Но сегашните обещания за ограничаване на емисиите са твърде слаби и ще позволят температурите да се увеличат вероятно с 3 градуса или повече до 2100 г.