Контейнери за вода, помпи, походни легла, генератори - това са хуманитарните материали, които европейски страни започнаха да изпращат на Украйна след разрушаването на язовир "Каховка". Австрия, Германия и Литва се включват в даренията, които ще достигнат до района на бедствието чрез механизма за гражданска защита на ЕС, съобщи говорител на Европейската комисия в сряда, съобщи Der Standard.

Координационният център на ЕС за извънредни ситуации е в пряк контакт с украинските служби за спешна помощ, за да следи за точните нужди на място, съобщи в сряда Европейската комисия.

Хуманитарната служба на ЕС в Украйна координира действията си с партньорите си за предоставяне на бърза помощ на засегнатите от наводненията.

Лондон: Взривеният язовир Каховка причини тежки наводнения

Лондон: Взривеният язовир Каховка причини тежки наводнения

За момента работата на Запорожката АЕЦ не е застрашена

От Австрия към Украйна пътуват 20 контейнера за вода и десет помпи за вода. От Германия са тръгнали 5 000 филтъра за вода и 56 генератора.   Ще бъдат осигурени също така храна и питейна вода.

Най-малко седем души са в неизвестност в окупирания от Русия град Нова Каховка, след като територията беше наводнена в резултат на разрушаването на водноелектрическата централа Каховка

Седем души са в неизвестност след заливането на Нова Каховка
Обновена

Седем души са в неизвестност след заливането на Нова Каховка

Наводнение има и в град Херсон, огромни щети за земеделието в района