Хората, заразени с коронавирус, е малко вероятно да хванат болестта отново в продължение на поне шест месеца. Това обявиха изследователи от Оксфордския университет, цитирани от "Франс прес".

Констатацията идва като част от мащабно проучване за повторно заразяване с COVID-19 след наблюдения от здравни специалисти, че явлението е относително рядко.

Професорът от Оксфордския университет Дейвид Ейър, един от авторите на изследването, заяви, че откритията са "наистина добра новина".

"Можем да сме сигурни, че поне в краткосрочен план повечето хора, които хващат COVID-19, няма да го хванат отново", увери той.

Авторите подчертаха, че все още не са събрали достатъчно данни, за да направят преценка за повторно заразяване след шест месеца.

Продължаващото проучване обаче има за цел да провери колко дълго трае защитата от повторно заразяване.

Директорът по превенция и контрол на инфекциите в партньорите на проучването от Оксфордските университетски болници (OUH), Кейти Джефри, нарече откритието "вълнуващо".

То показвало, че "заразяването с вируса осигурява поне краткосрочна защита от повторно заразяване", добави тя.

Американската биотехнологична компания Moderna обяви тази седмица, че кандидатът ѝ за ваксина е показал почти 95 процента ефективност в изпитване - седмица след като подобни резултати бяха обявени от фармацевтичния гигант Pfizer и неговия германски партньор BioNTech.

Изследването на Оксфорд за повторно заразяване се основава на данни от редовно тестване за коронавирус на 12 180 здравни работници в OUH за период от 30 седмици.

То е установило, че никой от 1 246 служители с коронавирусни антитела не е развил симптоматична инфекция.

Трима членове на персонала с антитела са дали положителен тест за вируса, причиняващ Covid-19, но всички са били добре и не са развили симптоми.