Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер каза днес, че не изключва преждевременното затваряне на по-стари германски атомни електроцентрали като последица от ядрената катастрофа в Япония, съобщи europe.bg

Старите АЕЦ-и действително са били постоянно и обхватно подобрявани, въпреки това тяхната сигурност трябва да бъде проверена без каквото и да е предварително условие.

„Нищо не изключвам", заяви еврокомисарят на въпроса за затварянето на електроцентрали.

Той посочи, че сигурността на АЕЦ-ите попада предимно в националното право. За вторник германецът е поканил на съвещание в Брюксел надзорните служби на страните-членки. Той призна, че досега не е смятал за възможна природна и ядрена катастрофа в размерите на тази от Япония.

„Този случай промени света и много от това, което смятахме за сигурно като индустриално общество, сега е поставено под въпрос", добави Йотингер.

Същевременно австрийското издание „Дер Щандард" коментира, че ЕС трябва да подложи на проверка всички атомни електроцентрали. Според изданието проверката на АЕЦ-ите е най-малкото, което трябва да се предприеме в момента.

„Работа на ЕС е да наложи проверка на всички атомни електроцентрали в Европа. Това не е работа на националните държави, тъй като в случай на катастрофа няма да бъде засегната само една държава, а цялата общност", пише „Дер Щандард".

В коментара се посочват не само съществуващите от години съмнения за сигурност на АЕЦ-ите в Източна Европа, но и съмнения за това колко сигурни са и тези в Германия например. Тъй като критиката към германските атомни електроцентрали е много сдържана или изобщо липсва.

Според бившия шеф на германския федерален ядрен надзор Волфганг Ренеберг нито една германска АЕЦ не е сигурна.

От години например е известно, че АЕЦ Некарвестхайм в провинция Баден-Вюртемберг се намира на земетръсна зона, АЕЦ Изар, която се намира в Бавария близо до границата с Австрия, не е защитена от самолетни злополуки предвид това, че е твърде близо до Мюнхнеското летище.

В Австрия по същия начин политиците са доста пестеливи относно сигурността на своите съоръжения, което налага да се предриемат спешни мерки.