В САЩ е било спряно производството на ваксината на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca в завод в Балтимор, където заради грешка в производството на препарата на американската компания Johnson & Johnson се оказаха развалени 15 млн. дози, пише "Ню Йорк таймс", позовавайки се на високопоставени източници.

По думите на източниците на изданието, предприятието на биотехнологичната компания Emergent BioSolution ще се занимава с производството само на еднокомпонентната ваксина на Johnson & Johnson, за да предотврати смесването на съставките на ваксините в бъдеще.

Решението дойде, след като стана известно, че Emergent BioSolutions, която си партнира както с AstraZeneca, така и с Johnson & Johnson, случайно е смесила съставки на двете различни ваксини, принуждавайки регулаторите да отложат да дадат разрешение на производствените линии на завода.

Johnson & Johnson унищожи 15 млн. дози от ваксината си

Johnson & Johnson унищожи 15 млн. дози от ваксината си

Количествата не отговаряли на стандартите за качество

От AstraZeneca са заявили, че ще работят с властите на САЩ, за да намерят алтернативен производствен обект.

В САЩ вече са одобрени три ваксини: на Pfizer/BioNTech, на Moderna и Johnson & Johnson. Pfizer/BioNTech и Moderna осъществяват доставки в съответствие с плановете. В същото време, отбелязва вестникът, Pfizer дори изпреварва плана, а Moderna очаква разрешение да достави ампули с 15 дози вместо с 10.

Главният специалист по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи по-рано заяви, че не вижда необходимост да се използва ваксината на AstraZeneca за борба с коронавируса, дори ако тя е одобрена от националния регулатор.

Понастоящем някои страни от ЕС са преустановили имунизацията с AstraZeneca поради регистрирани тромбоемболични усложнения при ваксинирани. Европейският регулатор разследва инцидентите, но засега смята за възможно ваксинацията да продължи.

Ваксината на AstraZeneca все още чака одобрение в САЩ.

7 смъртни случая в Британия след ваксинирани с AstraZeneca и кръвни съсиреци

7 смъртни случая в Британия след ваксинирани с AstraZeneca и кръвни съсиреци

Инцидентите с кръвни съсиреци са 30 от общо 18 млн. поставени дози