Мощно земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер удари в южната част на Тихия океан близо до Нова Каледония, карайки властите да предупредят за заплаха от вълни цунами за близките острови, съобщава "Асошиейтед прес".

От Тихоокеанския център за предупреждение от цунами уточниха, че вълни цунами между един и три метра са възможни в крайбрежни райони на Нова Каледония и Вануату, докато вълни до един метър са възможни във Фиджи.

От центъра за предупреждение отбелязаха, че няма опасност за Хавайските острови.

Снимка 393384

Източник: EPA/БГНЕС

Според Геофизическия институт на САЩ земетресението е ударило на 168 км източно от Тадин в Нова Каледония на малка дълбочина от 10 км. Земетресенията обикновено са по-разрушителни, когато епицентърът е близо до повърхността.

Имало е най-малко пет силни вторични труса, чийто магнитуд е варирал между 5.0 и 6.0. По-късно ново силно земетресение с магнитуд 7 по Рихтер стана край бреговете на Нова Каледония. 

Засега няма информации за големи материални щети от земетресението. 

Властите в Нова Каледония и Вануату призоваха населението по част от бреговата ивица да се евакуира

Нова Каледония се намира в "Огнения пръстен" в Тихия океан, където има много силна сеизмична активност, като там се случват по-голямата част от земетресенията по света, както и вулканичната дейност.