Земетресение с магнитуд 7,1 удари отдалечена част от западния китайски регион Синцзян рано във вторник (местно време), съобщава "Синхуа".

Няколко жилищни къщи и навеси за добитък са се срутили в епицентъра, като някои пастири са получили леки наранявания, според местни източници.

Трусът е разтърсил окръг Ушу в префектура Аксу малко след 2 часа сутринта.

Геоложкият институт на САЩ каза, че земетресението е станало в планинската верига Тян Шан. Той е сеизмично активен регион, въпреки че земетресения с такъв размер се случват малко по-рядко.

Държавната телевизия CCTV съобщи, че след основното земетресение е имало няколко вторични труса, регистрирани с магнитуд до 4,5.

Части от северен и централен Китай са засегнати в момента от тежка зима, като властите няколко пъти затваряха училища и магистрали поради снежни бури.

Трусовете от над 5 по Рихтер са усетени чак в съседните държави Киргизстан и Казахстан. В казахстанската столица Алмати хората напуснаха домовете си, съобщи руската агенция ТАСС.

В Индия също е било регистрирано земетресение. 

Припомня се, че най-голямото земетресение в района през миналия век е било с магнитуд 7,1 през 1978 г.

Земетресение разтърси северозападната китайска провинция Гансу през декември, убивайки 151 души. Това беше най-смъртоносното земетресение в Китай от девет години.

Повечето от земетресенията в Китай са в западната част на страната, включително провинциите Гансу, Цинхай, Съчуан и Юнан, както и региона Синдзян и Тибет.