Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер удари района на Камчатка около 02:23 ч. Епицентърът беше на около 387 км североизточно от Петропавловск-Камчатски.

Трусът е станал на дълбочина от около 10 км .Земетресението е усетено в югоизточните крайбрежни райони на Камчатския край. Няма данни за щети или жертви. Няма предупреждения за цунами.

В резултат на земетресението изригна вулканът Ключевской, най-високият в Камчатка, съобщава информационната агенция ТАСС. Регистрирани са емисии на гореща магма с честота до 10 експлозии на час.

Изригването е започнало от върха на кратера. Поради значителната дълбочина на вулкана, около 200 м, над ръба се виждат само отделни изхвърляния. Учените предупреждават, че интензивността на изригването ще се увеличи. Алексей Озеров, директор на Института по вулканология, уточни, че изригванията на вулкана Ключевской могат да продължат от няколко седмици до една година.

Вулканът Ключевской, чиято височина е 4800 м, е най-високият активен вулкан в Евразия. Възрастта му е приблизително 7 хиляди години. Последното изригване на върха се състоя от началото на октомври 2020 г. до 8 февруари 2021 г.