Дъждовете се завърнаха в бразилския щат Рио Гранде до Сул в петък, след като броят на жертвите от историческите наводнения в най-южния щат на Бразилия достигна 113, според местните власти, цитирани от Ройтерс.

Бурите и наводненията, обхванали щата, в който живеят около 10,9 милиона души, също оставиха повече от 337 000 без дом, докато други 146 души все още са в неизвестност, каза гражданската защита.

Няколко реки и езера в региона достигнаха най-високите си нива досега след проливните дъждове, докато наводненията блокираха улици и нарушиха логистиката, предизвиквайки недостиг на основни стоки в определени райони.

Метеорологичната служба MetSul прогнозира, че в повечето градове на Рио Гранде до Сул се очакват дъждове в петък, добавяйки, че има "висок риск от бури". Те трябва да продължат до понеделник, се добавя в изявление.

В Каноас, един от най-засегнатите градове близо до столицата на щата Порто Алегре, над 6 000 души бяха настанени във физкултурна зала на колеж, превърната в подслон.

Щатското правителство каза, че повече от 385 000 души нямат водоснабдяване, докато около 20 града нямат телекомуникационни услуги.

В четвъртък федералното правителство обяви пакет от мерки за помощ в помощ на Рио Гранде до Сул, който включва изплащане на социални помощи и предоставяне на по-евтини кредити на фермери и компании.

Губернаторът Едуардо Лейте каза по-рано тази седмица, че първоначалните изчисления показват, че Рио Гранде до Сул ще се нуждае от най-малко 19 милиарда реала (3,68 милиарда долара), за да се възстанови от щетите, които се засегнаха земеделските райони около столицата.

Бразилци опитват да се върнат в домовете си въпреки наводненията

Бразилци опитват да се върнат в домовете си въпреки наводненията

Броят на жертвите се увеличава до над 100 души