Близо 1 млрд. лева се очакват от износа на зърнени култури от жътвена кампания 2010 г. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след откриване на жътвата край гр. Бяла Слатина. По-рано днес той участва в родео с комбайни.

По думите му тези средства се очакват да влязат в страната след продажбата на около 2 млн. тона пшеница на външните пазари и над 1 млн. тона от продажбата на ечемик, царевица и други зърнени култури.

Министър Найденов каза още, че има интерес за покупка на зърно от Израел, Катар и Кувейт.

Очакваната реколта е между 3,6 и 3,9 млн. тона от пшеница, от които 2 млн. тона ще бъдат за износ. Само от износа на пшеница се очакват над 200 млн. евро.

Найденов съобщи още, че земеделската техника за жътвената кампания в цялата страна е в пълна готовност, според проверка на Контролно-техническата инспекция към МЗХ. Обновената техника е 3,2 %.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите отново поискаха прехвърляне на средства от неатрактивните мерки от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. към мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства" заради изчерпан финансов ресурс по нея.

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Калина Илиева обяви от своя страна, че по 121 мярка недостигът на средства е в размер на 100 млн. лева.

Тя изтъкна, че МЗХ и ДФ „Земеделие" подкрепят прехвърлянето на средствата по мерки от програмата, като се очаква решение на Брюксел по този въпрос.

Министър Найденов отказа да коментира цената на зърното, за да не влияе на пазара и подчерта, че тя зависи от търсенето и от външните пазари.

Той каза още,че започва работа за въвеждането на БДС и при хлебните изделия с Българската асоциация на хранителната и питейната индустрия. Това ще се случи след като се въведат такива изисквания при млечните и месни продукти.