Между 100 и 120 души стават жертва на работното си място всяка година. Данните са на Балканския институт за социалната политика.

За тази година най-много са инцидентите в държавното управление, отбраната, здравеопазването и образованието.

Най-често причините са неосъзнатият риск от страна на работодателите и пренебрегването на мерките за безопасност. Едно от първите неща, от които работодателите пестят, особено във време на криза, е инвестицията в безопасни условия на труд.

Само през първото тримесечие на тази година са станали около 100 трудови злополуки, като това е значително повече спрямо същия период на миналата година.

За първите три месеца на тази година традиционният лидер - строителството е на 4-о място по брой злополуки. А първенството се пада на държавното управление и отбраната. Следват здравеопазване, образование, транспорт, пощи и далекосъобщения.

Експертите обясняват, че в криза работодателят съкращава персонала, но не и работата. Това води до свръхнатоварване, съответно и до злополуки. А по-големият брой трудови злополуки означава и по-големи разходите за обезщетения.

Според данни на Осигурителния институт разходите за обезщетения при временна неработоспособност поради трудова злополука и професионална болест са скочили повече от 2 пъти за последните 10 години. От 2 милиона и половина през 2000-а година до 6 милиона и половина през 2008-а.

Балканският институт по труда и социалната политика е установил и друга закономерност - мъжете са засегнати повече от жените.

Като резултат от инцидентите на работното място, разходите, които страната ни губи от парични обезщетения за последните години, са нараснали от 2 и половина на 6 милиона и половина лева.