Около 15 000 шофьорски книжки годишно се купуват. Това е статистиката на Министерството на транспорта, като данните не могат да бъдат напълно точни, тъй като това е черен пазар.

Проблемът обаче не е в потенциала на корупционните практики. Проблемът е, че по този начин се фабрикуват потенциални убийци. Това каза министърът на транспортна Цветков, цитиран от БНР.

Затова и всяка годината загиналите при катастрофи са увеличават. "Няма намаление, истината е бройката на загиналите и ранените не намалява", коментира Цветков.

По мнението му промените в закона и наредбите за провеждането на шофьорските книжки ще доведат до обратната тенденция, тъй като предвидените мерки ще направят това обучението да не фиктивно.

Министър Цветков бе категоричен, че в момента се спекулира с цените на шофьорски курсове.
Те ще се повишат там, където са били нереално ниски и не са предлагали пълното обучение. „Една камера не може да повиши цената на курса", категоричен бе Цветков и допълни, че предложените мерки като камери, интернет тест и GPS-устройства просто ще изкарат тези доходи на светло.

Според Цветков, след Нова година предвидените промени в Закона за движениепо пътищата ще бъдат факт, ако разбира се бъдат приети от НС в този вид.

Предвиждат се промени, които ще засегнат и годишните технически прегледи. Всеки преглед ще бъде персонализиран.

Той каза, че само за един месец на проверки 220 автобуса са спрени от движение, тъй като са опасни за хората.

Ще се търси отговорност при установяване на фиктивен технически преглед. В пунктовете също ще бъдат монтирани камери за наблюдение, съобщи още министър Александър Цветков.