С 2,5% повече пиво в сравнение с 2015 година са реализирали на пазара пивоварите у нас.

Общо през 2016 година са продадени 5 181 000 хектолитра бира.

Запазват се тенденциите за намаляване на дела на продажбите в РЕТ бутилки и увеличаване на дела на кеновете.

Стабилни остават нивата на продажбите в стъклени бутилки и на наливното пиво (кегове). В сравнение с 2015 г. лек ръст от е отчетен при експорта на бира. Традиционно около 93% от консумираното в страната пиво се осигурява от членуващите в СПБ пивоварни.

В резултат на което в държавната хазна през 2016 г. влизат от акцизи 4 милиона лева повече, отчете Съюзът на пивоварите в България (СПБ) на годишното си Общо събрание.

По данни на Агенция Митници, постъпленията от акциз за бира през изминалата година са 81,3 милиона лева, което е с 5% повече спрямо 2015 г. Приходите от ДДС са 60 млн. лева.

Пивоварите се хвалят с активен инвестиционен процес - ръст в продажбите на бира, устойчива работната заетост, силни информационни кампании в подкрепа на модерната бирена култура, изпълнени ангажименти за социална отговорност и защита на потребителите. През 2016 г. капиталовите инвестиции на всички членове на Съюза са близо 43 милиона лева.

Ивана Радомирова, изпълнителен директор на сдружението, отбелязва, че реализираните от членовете на СПБ количества бира през 2016 г. са най-високите за последните 8 години. Продажбите се доближават до обемите им от 2007 и 2008 г., които са едни от най-успешните за бранша.

Постигнатите през 2016 г. резултати показват, че процесите на българския бирен пазар са идентични с общоевропейските и индустрията като цяло бележи устойчиво развитие. Пивото като висококачествен натурален продукт продължава да привлича все повече консуматори, а откриването на нови малки и микро пивоварни стимулира развитието на категорията с разнообразие от различни стилове и асортименти бира.

По данни на НОИ през 2016 година в икономическа дейност "Производство на пиво и малц", работната заетост е 2400 човека, съобщават още от съюза на пивоварите.

От тях с най-висок брой са техниците и приложните специалисти - 890 човека, машинните оператори и монтажистите са 560, а ръководният състав и висококвалифицираните специалисти са общо 510 човека. За изминалата година средният осигурителен доход в бранша е 1350 лева.