Петте български авиокомпании, чиито лицензи бяха отнети, ще имат два месеца, за да изпълнят изискванията за безопасност на Европейския съюз, информира БНР.

Министерството на транспорта проведе спешна среща с петте компании за товарни превози след като Гражданската въздухоплавателна администрация отне сертификатите им за летателна годност.
Решението за това беше потвърдено и от Брюксел.

През следващите два месеца авиокомпаниите "Еър София", "Хели Еър", "Прайт Авиейшън", "Скорпиън Еър" и "Вега Еърлайнс" ще трябва да вложат от 150 000 долара до 180 хиляди долара за всеки един от руските самолети, на които е наложена забрана за летене.

Утре Гражданската въздухоплавателна администрация ще даде списък с изискванията, с които петте българските авиокомпании ще трябва да се справят. Ако до два месеца те не успеят да изпълнят изискванията на ЕС ще отпаднат от правния мир.

Няма пътнически компании, които да са в "черния списък", който Европейската комисия ще обяви до дни. Само ако някоя българска авиокомпания влезе в този списък, тя няма да има право да лети, дори и над нашата страна.