Държавен фонд земеделие (ДФЗ) ще продължи да отпуска целева субсидия за производство на домати и пипер в размер на 1 млн. лв. през следващите три години.
Усвоените през 2006 г. средства по нея са в размер 670 хил. лв. Рискът при отглеждане на плодове и зеленчуци е по-голям от този при полските култури, затова производството трябва да се защитава максимално. Това заяви зам.-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова при откриването на дискусия на тема „Производството на плодове и зеленчуци в условията на евроконкуренция" в град Пловдив днес, информират от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите.

До 25 000 евро безвъзмездна помощ ще получат новорегистрираните през 2007 г. земеделски производители по мярка "Създаване стопанства на млади фермери", съобщи от своя страна зам.-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев, който също участва във форума.

До края на март в Пловдив ще бъде открит първият в България Център за подготовка на проекти и бизнеспланове по Програмата за развитие на селските региони в страната, съобщи още той. Центърът ще е в помощ на полупазарните стопанства и младите фермери, които ще бъдат информирани за всички условия за получаване на средства от европейските фондове.
Зам.-министър Пейчев добави, че Разплащателната агенция вече започва да работи. От края на март ще се събират документите за регистрацията на земеделските парцели.

Основните акценти по време на дискусията бяха развитието на производството на плодове и зеленчуци, възможностите, които предлагат структурните фондове на ЕС и новият европейски селскостопански фонд, както и пазарната подкрепа на производството на плодове и зеленчуци. В дискусията участваха селскостопански производители, експерти, директорите на институтите по зеленчукопроизводство и овощарство, на областните дирекции "Земеделие и гори" и управители на "Напоителни системи".

Зам.-министър Бъчварова постави въпроса за изработване на стратегия за развитие на отрасъла пред директорите на Институтите по зеленчукопроизводство и овощарство. Имаме програма за производство на десертно грозде, но като цяло нямаме стратегия за производството на плодове и зеленчуци, каза д-р Бъчварова. Тя допълни, че трябва да има последователна политика и точно райониране на плодопроизводството.

България загуби силните си позиции на традиционен износител на плодове и зеленчуци по време на прехода и промените в селското стопанство. Присъединяването на страната към Европейския съюз е възможност за възраждане на този отрасъл, каза още д-р Бъчварова.