emaxpress
Асоциацията на земеделските производители в България е готова за протестни действия по места на 17 декември (четвъртък), ако не стартират плащанията на декар обработваема земя и на глава животно.

Това заяви председателят на АЗПБ Христо Цветанов.

От днес започват и преговори с други браншови организации за координирани действия във връзка с предстоящите протести.

Днес е 14 декември, а все още не е преведен нито лев на земеделските производители за обработка на земя и за глава животно.", коментира Цветанов.

В официално съобщение на фонд „Земделие", публикувано през месец ноември, беше обявено, че субсидиите ще започнат да се плащат от 5 декември, а след това и от министерството беше потвърдена тази дата.

След като стопаните не получиха пари в началото на декември, на среща със земеделски производители в Свищов министър Найденов заяви, че изплащането на субсидиите се бави, тъй като финансовото министерство все още не е превело пари на фонд „Земеделие", припомни той.

Според производителите от неправителствената организация забавянето на плащанията на декар и за глава животно се отразява най-вече на по-дребните и средни стопани, тъй като те разчитат на тези средства, за да си погасят заемите за семена и препарати, с които са обработвали площите.

От асоциацията настояват най-късно до мартследващата година МЗХ да изготви и предаде за одобрение в Европейската комисия нови държавни помощи, които да стартират от 2011 г.

Новите помощи трябва да заменят досега действащите данъчни облекчения и другите преференции за земеделските производители.