Около 30 нашенци са попаднали в измама за работа в Швеция. Хората заминали като берачи на боровинки. Те обаче били излъгани и изоставени без никакви средства за препитание и завръщане в родината. Сънародниците ни са потърсили съдействие от българското посолство в Стокхолм, съобщават от Инспекцията по труда.

На хората била обещана надница от 50 евро на ден. На място обаче вместо 50, те получавали само по 5 евро. През последните дни дори не получавали нищо.

Измамените са от Област Стара Загора, гр. Павел Баня и гр. Белоградчик. В Швеция са работили в градовете Йевле, Вестерос и Боден.

Трудовите инспектори поясняват, че от грамата, която е изпратена от посолството ни в Стокхолм, става ясно, че това е поредната измама за предлагане на работа зад граница.

Мъжът, който предложил работа на потърпевшите и ги е извозил до Швеция, се представил само с първото си име - Ивайло. Измамените българи не могат да предоставят друга информация за него. В тази ситуация Инспекцията по труда няма възможност да упражни контрол. Единственото, което можели да направят, е да сигнализират разследващите и правораздавателните органи, както и да информират контролните органи в Швеция.

От агенцията поясняват, че към момента при тях няма други постъпили сигнали за наши сънародници, които са използвали посреднически услуги за Швеция и чиито права са били нарушени.

Провокирана от случая Инспекцията по труда напомня за пореден път на българите, които търсят работа зад граница, че трябва да са изключително внимателни.

Припомняме, по-рано днес Министерството на външните работи предупреди за рисковете, пред тези, които отиват като берачи в Швеция.

Трудовите инспектори съветват хората да събират възможно най-много данни за хората, които предлагат заетост в чужбина. Целта е, ако възникне проблем, те да бъдат идентифицирани и върху тях да бъде упражнен контрол. Необходимо е да се  проверява дали посредниците имат регистрация в Агенцията по заетостта, за да изпълняват посредническа дейност или като предприятия, осигуряващи временна заетост.

От посредника трябва да се изиска договор с чужд работодател, за когото се набират работници. Въпреки че договорът не се регистрира в Агенцията по заетостта, посредникът е длъжен да го има.

От Инспекцията по труда обръщат внимание, че посредническите агенции не трябва да вземат такси от търсещите работа за предлаганите посреднически услуги. От там подчертават, че заплащането „на ръка" на частни лица за намиране на работа, в почти всички случаи, е свързано с измама, при която няма защита от държавите институции.

Желаещите да работят в чужбина трябва да тръгват от страната с посреднически договор на български език с всички данни за фирмата посредник и трудов договор, също на български език, с местния работодател, с всички данни за него, както и за условията, при които ще работят. Те не бива да се подписват документи на чужд език, чието съдържание е неясно за хората, които ги подписват.

Друг съвет е предварително да се проучат и посредникът, и чуждестранният работодател по отношение на регистрацията на фирмата в съответната държава. Те трябва да сверят предоставените в интернет контакти с тези на официалната интернет страница на фирмата. По възможност е хубаво да се осъществи контакт с неин представител, отговарящ за човешките ресурси. Не трябва да се доверяват на лица, които предлагат контакти само по интернет и отказват среща в офиса, както и да предоставят пълните си данни.

Трудовите инспектори съветват гражданите в никакъв случай да не предоставят личните си документи на чужди лица. Препоръчително е да имат контактите на институциите, които биха могли да им съдействат при проблем, както и на българските посолства в съответната страна, съветват още от Инспекцията по труда.