Спрямо оборота за последните 7 години секторът на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в България е отчел ръст от 300%, достигайки до 2.3 млрд. евро. Това заяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев в хода на Европейската конференция "EURONET-среща на италианските търговски камари в Европа - иновация и интернационализация през дигиталното общество в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018", съобщи money.bg.

Според данни на Евростат брутната добавена стойност на индустрията се изчислява на 1.14 млрд. евро, като стойностите продължават да растат.

По думите на Манолев по последни данни в ИКТ сектора са заети около 51 хил. души, а броят за заетите в сектора е нарастнал със 7% в сравнение с предходната година.

"Ерата на цифровата трансформация настъпва скоростно, с потенциал да промени изцяло бизнеса и обществото. Затова трябва да работим с разбирането, че не бива да изоставаме от неизбежните процеси на цифровизация на икономиката", казва Манолев.

Зам.-министърът обаче посочва, че независимо от положителните данни, усилията не са достатъчни, защото дигитализацията е слабо застъпена или липсва в много други икономически отрасли.

"Особено изоставане има в малките и средните предприятия, а именно те са гръбнакът на българската и европейската икономики", коментира още той.