Осем нови тролейбусни и четири трамвайни маршрута в София предстои да се проектират или са на етап проектиране, съобщи БНР.

Новите тролейбусни трасета са с обща дължина 33,4 км. След проектирането ще се търси финансиране за изграждането им.

Трасето на едната нова тролейбусна линия, която ще се проектира, започва от бул. "Сливница", продължава по ул. "Адам Мицкевич", мост "Бакърена фабрика", ул. "Кубрат" и достига до бул. "Ломско шосе" и кв. "Триъгълника".

Другото трасе трябва да започва от съществуващата мрежа по бул. "П. Ю. Тодоров", да продължава по ул. "Бяла черква", бул. "Арсеналски", бул. "Черни връх" и по бул. "В. Левски" да достига до кино "Одеон".

Следващото трасе започва от ул. "Костенски водопад", продължава по ул. "Тодор Каблешков", ул. "Ген. Ст. Тошев" и бул. "България" и стига до комплекс "Бокар".

По бул. "Д-р Петър Дертлиев" и бул. "Добринова скала" от страната на ж. к. "Люлин" - 3, 4, 5, 6, 7 и 8 също ще бъде проектирана и изградена тролейбусна мрежа.

Ново тролейбусно трасе ще тръгва от Площада на авиацията по бул. "Г. М. Димитров", ул. "Симеоновско шосе" и от ул. "Проф. Ив. Странски" ще влиза в ж.к. "Студентски град".

Предвижда се проектирането и на тролейбусно трасе от досегашното обращателно колело на тролейбусна линия номер 5 по бул. "Андрей Сахаров", бул. "А. Ляпчев", ул. "Св. Киприян" до ул. "Ал. Теодоров - Балан", което ще обслужва ж.к. "Младост 2".

Ново тролейбусно трасе ще има и в ж.к. "Дружба 2, като то ще продължава от сега съществуващото по бул. "Проф. Цветан Лазаров", след това по ул."Д. Пешев" до ул. "Обиколна" и ще се свързва с трасето на линия номер 11.

Предвижда се тролейбусно трасе да се изгради и от бул. "Вл. Вазов" по ул. "Васил Кънев", ул. "Резбарска", ул. "Първа българска армия", ул. "Просвета", ул. "Пробуда" до ул. "Локомотив".

Част от предвидените за проектиране и изграждане тролейбусни трасета ще са довозващи до станциите на столичното метро.

Общо четири нови трамвайни трасета са в процес на проектиране или предстои да бъдат проектирани.