По време на тази изключително тежка криза през изминалата година България успя да запази един от факторите на икономически растеж на високо ниво, а именно потреблението. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

По негови думи социално-икономическите мерки са постигнали успехи.

Той изтъкна, че потреблението у нас и индивидуално, и колективно не само, че не е било засегнато, но дори е растяло.

Заплатите се повишаваха не само в държавния сектор и при хората на първа линия, те се повишаваха в частния сектор с близо 10% за изтеклата една година, напомни Борисов.

По негови данни Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката са интервенирали в българската икономика 1 млрд. и 250 млн. Освен това в централния бюджет, реализирани през 2020 г. за 2 млрд. и 800 млн. лева.

Лъчезар Борисов: В центъра на икономиката стои здравето

Лъчезар Борисов: В центъра на икономиката стои здравето

Борисов отчете, че отпуснатите от ББР средства за бизнеса са над 150 милиона

Министърът посочи, че чрез мярката 60/40 са запазени 250 000 работни места, като пo нея са инвестирани близо 670 млн. лв. Tя ще продължи до септември.

Той допълни, че мерките, изпълнявани от Българската банка за развитие, ще бъдат прилагани до средата на годината. Имало обаче достатъчно ресурс, така че те да се прилагат и до края на годината.

В следващите месеци към бизнеса ще достигнат близо 500 млн. лв., изтъкна Борисов и увери, че управляващите мислят за абсолютно всички.

Лъчезар Борисов: Като на война сме, икономиката се справя добре на фронта

Лъчезар Борисов: Като на война сме, икономиката се справя добре на фронта

Бил намерен най-добрият баланс между здравето на икономиката, на социалната система и на хората