Над 54 % от членовете на КНСБ подкрепят провеждането на национален протест. От изпратените 250 хил. листовки в цялата страна с въпроси за браншови и национални протести, са обработени отговорите на близо 74 хил. работници.

Това съобщи по време на семинар в гръцкия град Александруполис вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, цитиран от БНР.

Около 23 % от запитаните синдикални членове на КНСБ искат да се проведе еднодневна национална стачка. Най-висока подкрепа за това дават работниците в Ямбол,с лед тях са тези - в Сливен, Плевен, Хасково.

За едночасова стачка се обявяват близо 20% на сто от запитаните работници, като тази форма има най-много подкрепа с Сливен, Плевен, Смолян.
Провеждането на браншов протест се подкрепя от 25 %.

Според ръководството на КНСБ работниците са по-склонни към национални и регионални протести, отколкото към браншови и в рамките на отделни предприятия.

Един от аргументите за това е, че продължава да действа регулацията на заплатите в предприятия с над 50 държавни и общинско участие, въпреки че наредбата за това не действа от началото на тази година. Така в тези предприятия няма възможност да се увеличават заплатите.

Президентът на КНСБ Желязко Христов заяви пред журналисти, че проектобюджета за 2009 г. не трябва да се използва за предизборни игри.
Той отново припомни искането на синдиката минималната работна заплата да е 260 лв., което означава увеличение с 20 лв. в сравнение с тази година.