Социалният министър Тотю Младенов ще предложи на министъра на финансите още следващата седмица да свика Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Това стана ясно, след като Младенов се срещна със социалните партньори - синдикалисти и работодатели.

Той заяви, че желанието на новото ръководство на социалното министерство е да се води реален социален диалог от първия до последния ден на мандата.

Младенов съобщи, че по данни на НОИ дефицитът до края на годината при 90% изпълнение на субсидията от държавата ще е около 550 млн. лв.

Той каза, че предвидените средства за някои социални разходи са изчерпани и посочи като пример разходите за хората с увреждания.

Тотю Младенов съобщи още, че са постъпили заявки от 324 работодатели за масови уволнения в предприятия с общо 22 606 души, като най-много са в машиностроенето, а останалите в металургията, текстилната и шивашката промишленост, електропромишлеността и други сектори.

От главната инспекция по труда са информирали новия министър, че зачестяват и закъснелите плащания на заплатите.

По думите на Тотю Младенов най-голямото предизвикателство е предприемането на комплексни мерки за ограничаване на увеличаващата се безработица.

Той разкритикува прилаганите от предишното ръководство на министерството активни мерки на пазара на труда и разходите за тях, като определи ефекта им като много съмнителен.

Младенов каза още, че министерството ще полага усилия за обучение на неграмотните и за подпомагане на трудовата им реализация, а също и за максимално ефективно усвояване на ресурса по оперативна програма човешки ресурси, който е от над 1.2 млрд. евро.

Всички социални партньори у представителите на работодателските организации приветстваха възобновяването на диалога и представиха на първата си среща с новия министър своите приоритети.

От КТ „Подкрепа" препоръчаха на новото ръководство на социалното министерство да извърши ревизия на действията на предишното, а също и останалите около 4 млн. лв. от предвидените средства за почивки на някои пенсионери да бъдат оползотворени по-ефективно с грижа за всички хора от третата възраст.

Лидерът на Подкрепа д-р Тренчев поиска също така към участниците в тристранната комисия да бъде приложен закона за досиетата и те да бъдат проверени за съпричастност към структурите на бившата ДС. 

Сред предлаганите от КРИБ мерки, огласени от Иво Прокопиев, са стабилизиране на пазара на труда и ограничаване на безработицата, намаляването на осигуровките и стимулира не работодатели, които плащат над минималните осигурителни прагове.

От синдикатите обаче реагираха остро на искането за намаляване на осигуровките.

Според КРИБ е необходима промяна на съотношението на внасяните осигурителни вноски за сметка на работодатели и работниците и служителите в съотношение 50/50. Към момента осигурителните вноски между осигурителите и осигурените са в съотношение 60/40.

КРИБ предлага и данъчно осигурителните плащания да се извършва с едно платежно нареждане

Като допълнителни мерки за намаляване на безработицата стимулирана заетостта от КРИБ предлагат да бъдат използвани положителни практики на Австрия и Германия.

Духовито и шегаджийски Тренчев се обърна към представителите на бизнеса и им съчувства, че в тези трудни времена ще им се наложи "да ядат мухлясало сирене, да пият старо вино и да карат коли с две врати и без покрив".